Javaslat az igazságos politikai verseny megteremtése érdekében

2019. február 19. 08:13

Eljött az ideje, hogy elismerjük: a fennálló szabályrendszer valóban korlátozza és akadályozza az ellenzék munkáját.

2019. február 19. 08:13
Lánczi Tamás
Mozgástér

„Az ellenzéki pártok hosszú ideje beszélnek arról, hogy a „Fidesz felé lejt a pálya” és, hogy olyan szabályok uralják a közéletet, amelyek ellehetetlenítik a működésüket.

A mai napon erről cáfolhatatlan bizonyítékot is láthattunk. A helyzet tényleg tarthatatlan. Mi több, felháborító. Eljött a cselekvés ideje. Mindezek fényében ezennel ünnepélyes javaslatot teszek.

Javaslom Magyarország Kormányának, hogy legyen méltányos, és gyakoroljon gesztust az ellenzék felé: törölje el – most és mindörökre – „ly” betűt a magyar ábécéből. Sőt, általában a helyesírás szabályait, amelyek gúzsba kötik az ellenzéki képviselőket.

Így végre valóban egyenlő feltételekkel küzdhetnek majd a pártok a parlamenti többség megszerzéséért, és hazánkban helyreáll a politikai esélyegyenlőség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
martymcfájl
2019. február 19. 18:31
Kedves Tamás! Azt éred el fikázással, hogy addig sem a családvédelmi akciótervről megy a közbeszéd, hanem Kunhalmiékról. Azonkívül meg kellene emlékezni a sok dyslexiás fidesz képviselőről is, aki nyekegve-nyökögve olvassa fel a hozzászólását a plenáris ülés általános vitáján, mert azt se érti, amit leírtak neki Habonyék.
Akitlosz
2019. február 19. 14:04
Nem értek egyet. Az ly betű egy mássalhangzót jelöl, amelyet kár lenne kipusztítani akarni a magyar nyelvből, csak mert akadnak egyesek, akik nem akarják ejteni az ly hangot. Arról nem is beszélve, hogy még a magyar anyanyelv és nyelvérzékhiányosaknak sem valami emberfeletti kihívás az ly betű megtanulása, tekintve, hogy legfeljeebb ha 300 ly betűs szó lehet, de ebben már a rendkívül ritkán, gyakorlatilag soha nem használt szavak és a településnevek is benne vannak, azaz van vagy 70 szó amelyben ly betű van és még gyakran is használt. De egyszerűbb lenne megtanulni kisgyerek korban az anyanyelvként. Aki l és j hangokat tud ejteni, na pláne, ha még ny hangot is ő ly hangot is tud ejteni. Ha akar. De nem kötelező, ez egy szabad ország. E tekintetben legalábbis. Ha hangokat akarnak eltüntetni a nyelvből - ly, zárt ë - azzal a nyelv szegényedik és a hangzása is romlik, egysíkúbbá válik. Arról nem is beszélve, hogy értelemzavaró, egészen mást jelentenek folyt - fojt bolyt - bojt szipoly - szipoj szablya -szabja sólya -sója Úgyhogy ez nem az a téma, amivel viccelődni kellene, mert képesek komolyan venni még a nyelvészek is.
zenitaph
2019. február 19. 13:39
1. Kunhalmi irtó kínos. 2. azért az összes "A" kategóriás NER lovag, fideszes megmondóember lehajol ezért az apróért, ami szintén szánalmas.
Tiszafa
2019. február 19. 11:36
Erre (is) jó a demokrácia. A leghüjéb is sikeres lehet. Persze csak az elvtársi környezetben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik