Az Akadémiával nem tárgyalnak, hanem kivéreztetik

2019. február 19. 11:32

A tudományos élet egy része pedig szépen elsorvad, hisz ki a fenének kellenek akadékoskodó társadalomtudósok?

2019. február 19. 11:32
Kiss Soma Ábrahám
Mérce

„A tudományos élet egy része pedig szépen elsorvad, hisz ki a fenének kellenek akadékoskodó társadalomtudósok, semmirekellő bölcsészek, kizárólag önmagukkal szótértő természettudósok és egyéb »naplopók«? A logika egyébként érthető, csak nem helyes. Palkovics miniszter maga is kutató (volt valaha), a legtöbbünk által a valószínűleg semmilyen közvetlen hasznot nem hajtó netes szótáráról ismert MTA SZTAKI-ban dolgozott, önvezető autókkal foglalkozott (Lovász meg is dicsérte, innen is gratulálunk!), ami nyilván nem áll távol attól, hogy közvetlen gazdasági hasznot hajtson. De kinek.

Mert lehet, hogy fontos például az önvezető kocsik működésével kapcsolatos kutatás-fejlesztés, mert akkor legalább a Mercedesnek meg a BMW-nek kevesebb energiát kell fektetnie bele, és a – legalábbis részben mindenképp – állami pénzből működő kutatócsoportok a tőke szolgálatában végezhetik munkájukat, melynek nyomán minden bizonnyal nagyon kevés külföldi tőkés fog igazán jól járni.

Amire viszont szinte bizonyosan nem lesz pénz, azok például a társadalomtudományos kutatóműhelyek – melyek a legritkább esetben hajtanak hasznot közvetlen módon, azonban ha hosszútávon szeretnénk kicsit kellemesebb világban élni, mint a Mad Max, akkor érdemes őket finanszírozni – és hagyni szabadon kutatni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. február 20. 19:01
Tisztelt Kiss Soma ! ... Tessék mondani, melyik tudományágban tetszik járatosnak lenni? Milyen tudományos fokozattal?
békalepcse
2019. február 19. 18:10
Kinek kellenek akadékoskodó társadalomtudósok?...- Az építési vállalkozóknak, segédmunkásnak!!! Másra úgy sem jók.
catalina9
2019. február 19. 16:46
A tudományos élet egy része pedig szépen elsorvad, hisz ki a fenének kellenek akadékoskodó társadalomtudósok? " Senkinek!!!
puszika
2019. február 19. 15:02
Szóval te is látod kisköcsög,hogy hova folyik el a pénz!! Akkor a többi csak hízelgés,csontig való benyalás. Ez a Mérce! Mindig is ilyen volt!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik