2020

Bernie Sanders újra harcba száll az elnökségért

2019. február 19. 14:36

Bernie Sanders független vermonti szenátor bejelentette, hogy újra elindul az Egyesült Államok elnökségéért.

Bernie Sanders független vermonti szenátor bejelentette, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért és ezzel ringbe száll az Ovális Irodáért vívott harcba 2020-ban – írja a The Guardian.  A szenátor a hírt egy a támogatóinak küldött e-mailben közölte. A közel harminc éve kívülállóként politizáló szocialista Sanders 2016-ban már indult az elnökjelöltségért, akkor Hillary Clintonnal szemben maradt alul. 

„A 2016-os közös kampányunk egy politikai fordulatot indított el. Most itt az idő, hogy beteljesítsük a forradalmat és a gyakorlatba ültessük azt a víziót, amelyért közösen harcoltunk" – közölte az immár 77. életévében járó vermonti szenátor. 

Új megközelítés

Sanders a 2016-os kampány során egy teljesen radikális, új politikai megközelítést hozott be az amerikai közéletbe szocialista nézeteivel. A kívülálló szenátor kampánya hamar demokrata szavazók millióit szólította meg. Az előválasztás utolsó fordulójában mégis meglepően nagy, 40%-os támogatottsággal maradt alul Hillary Clintonnal szemben.

Sanders programjának része az ingyenes állami egészségügy, a 15 dolláros óránkénti minimálbér, illetve az ingyenes állami felsőoktatás. Mindezeken felül újfajta harcot is hirdetett a globális felmelegedéssel szemben. 

„Három évvel ezelőtt, a 2016-os elnökválasztás alatt, amikor elhoztuk haladó programunkat, radikálisnak bélyegeztek minket. Azóta eltelt három év és ennek eredményeképpen amerikaiak milliói állnak mögöttünk, harcolnak a célért, amelyet a választók egy nagy csoportja már támogat" – foglalta össze az elmúlt három év politikai átalakulását a szenátor. 

Támogatás és holdudvar 

Sanders mellett demokrata politikusok tucatjai állnak ki. Az új szárny fiatal, baloldali politikusok generációját nevelte ki, amelynek köszönhetően a Demokrata Párt fősodra is erősen balra tolódott. Felmérések alapján a Sanders által képviselt szárny javaslatai az amerikaiak 60-70%-ának tetszését nyerték el. 

Nem lesz könnyű menet 

Nem Sanders az első, aki a Demokrata Párt elnökjelöltségéért indul. A 2016-os előválasztásokhoz képest eddig meglepően sok, összesen 12 demokrata politikus jelentette be indulását. Az indulók között olyan nagy nevek szerepelnek, mint a baloldali szárnyhoz tartozó Elizabeth Warren és a centrista tábort gazdagító Kamala Harris, Cory Booker, Amy Klobuchar és Kirsten Gillibrand szenátorok. 

A jelenlegi felmérések alapján Sanders rendelkezik a legtöbb támogatóval Joe Biden, az Obama-adminisztráció külügyminisztere után, azonban Biden indulása az elnökjelöltségért még messze nem garantált. Az előválasztás kimenetelével kapcsolatban az már most kijelenthető, hogy a sok demokrata induló miatt minden eddiginél kiszámíthatatlanabb lehet az eredmény.

(The Guardian)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143477

Ajánljuk még a témában