Exk­lu­zív rész­le­tek

Orbán: Magyarország katonai biztonsága az első

2019. február 14. 12:58
„Magyarországnak szuverénnek kell lennie és maradnia a saját területéről kiinduló bármilyen katonai akció esetén" – hangsúlyozta a miniszterelnök a Figyelőnek adott interjújában.

Magyarország célja, hogy a világ jelentős gazdasági hatalmai érdekeltek legyenek hazánk gazdasági sikerében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Figyelő csütörtöki számában megjelent, főként külpolitikai kérdéseket érintő interjúban, amelyet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása után készített a lap a kormányfővel.

Magyarország az USA szövetségese, de a szuverenitásunk megmarad 

Arra a kérdésre, hogy miért állt érdekében épp most Magyarországra látogatni Mike Pompeónak, amikor hét és fél éve nem járt hazánkban amerikai külügyminiszter, Orbán Viktor úgy válaszolt: „mert szövetségesei vagyunk egymásnak". A miniszterelnök szerint míg az Obama-adminisztráció gondolkodásában Közép-Európa jelentősen leértékelődött, az új amerikai elnök, Donald Trump érkezésével a térség újra fontossá vált az Egyesült Államok számára.

Orbán Viktor arra is figyelmeztetett: ha a NATO keretein túli együttműködés lehetőségeit keressük, akkor

„mindig észben kell tartani, hogy az amerikai külpolitikában Közép-Európára nézve nincs tartós politikai elem"

A kormányfő beszámolója szerint Mike Pompeóval ő politikai megbeszélést folytatott, a miniszterek egyeztettek a szakpolitikai kérdésekről. Ez utóbbival kapcsolatban kifejtette: megállapodtak az Egyesült Államokkal arról a szerződésről, amelynek elődje a 90-es években köttetett, és azt rendezi, hogy a Magyarországon tartózkodó amerikai katonák hogyan mozoghatnak az országon belül, illetve az országból kifelé. 

Fotó:MTI

„Úgy oldottuk meg a katonailag fontos technikai kérdéseket, hogy a magyar szuverenitás érintetlen marad" – jelentette ki, jelezve, hogy a megállapodás ratifikálásához nincsen szükség az alaptörvény módosítására. Felidézte: személyes élményei vannak arról, hogy milyen jelentősége van egy ilyen szerződésnek, ugyanis 1999-ben a szuverenitási jog alapján hárította el Magyarország az amerikaiaknak azt a kérdését, hogy nyisson meg egy frontot a déli határnál Szerbia felé, ezzel segítve a NATO Szerbiával szembeni szárazföldi akcióit. 

„Magyarországnak szuverénnek kell lennie és maradnia a saját területéről kiinduló bármilyen katonai akció esetén" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

„Magyarok vagyunk, nem balekok” 

Az Egyesült Államokkal kötött másik, a közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerről szóló megállapodást Orbán Viktor azzal indokolta: minden országnak szüksége van arra, hogy területének stratégiai pontjait megvédje, és a levegőből fenyegető katonai veszélyeket képes legyen elhárítani. Magyarországnak ez a képessége elavult – mondta a kormányfő. Jelezte, még nem tartunk ott, hogy konkrét fegyvervásárlásról beszéljünk, egyelőre arról volt szó, hogy Magyarországnak szüksége van egy ilyen közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerre. 

Hangsúlyozta: ennek a fegyverzetelemnek a beszerzése illeszkedik a többéves hadászatfejlesztési folyamatba, amelynek a végén Magyarországnak jelentős katonai ütőereje lesz, és bármilyen irányból érkező támadást saját erőből is ki tud védeni. 

„Azok közé tartozom, akik fontosnak tartják a NATO-t, de nem gondolom, hogy Magyarország biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni, képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására is" – fogalmazott.

Arról, hogy ehhez mit szól majd Oroszország, a miniszterelnök azt mondta: az orosz-magyar viszony fontos,

de Magyarország katonai biztonsága az első.

A jó oroszpolitika két pillérének a saját biztonságát amerikai segítség nélkül garantálni képes Európát, és az Oroszországgal való élénk gazdasági kapcsolatot jelölte meg.

Fotó: AP

A kormányfő az energiabiztonságról szólva beszélt az orosz-német gázvezeték fontosságáról, és a fekete-tengeri vezeték építéséről is, a horvát LNG terminál ügyét pedig – amelybe amerikai cseppfolyós gázt táraznának be – úgy kommentálta: „magyarok vagyunk, nem balekok". Mint mondta, szívesen együttműködnek, de nem fognak senkitől semmilyen érv vagy nyomás hatására jóval a piaci ár felett vásárolni energiát. A miniszterelnök szerint ezért jó hír, hogy az Olaszországból Szlovénián át Magyarországra érkező gázvezetéket sikerült felvetetni a fontos EU-s projektek listájára. „Meg fogjuk építeni azt is, így hozzáférünk majd az olasz LNG-terminálhoz" – tette hozzá.  

Kijelentette: az ellátásbiztonság és a rezsicsökkentés stabil pontja a magyar energiapolitikának, és ezen nem fognak változtatni. 

A Kína-ügy egy lufi

A Kína felé történő nyitásról szóló kérdésre válaszolva Orbán Viktor komolytalannak nevezte azokat a külpolitikai elemzéseket, amelyek szerint az amerikai külügyminiszter szemében bármilyen súlya is lenne a magyar-kínai kapcsolatnak, hiszen az EU-Kína kereskedelemnek Magyarország az 1,2 százalékát adja.

„Magyarország célja, hogy a világ jelentős gazdasági hatalmai érdekeltek legyenek hazánk gazdasági sikerében, és mi ezért Kínából is várjuk befektetőket" – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor a Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén szerdán arról beszélt: a magyar-amerikai kapcsolatok jó irányba mennek, a kormány számára fontos, hogy a Trump-adminisztráció maradjon.

(MTI)

 

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valóban puritán kulissza.

A Kormányzati Negyed egy rettentően elfuserált dolog volt,
de a 10 milliárdos lopásról szóló szöveged HAMIS.

Nesze forrás:
"A legjelentősebb tétel az új központnak elvileg helyet adó MÁV-telkek megvásárlása volt. Igaz, az erre költött 7,1 milliárd forintot az állam csak áttette egyik zsebéből a másikba. (Ráadásul ez a summa csak papíron volt ennyi, a vasúttársaság valójában csak 4,8 milliárdot kasszírozott, a többit adóságállományából engedték el.)

A tervezés mintegy 2 milliárd forintot kóstált volna, de ezt csak akkor fizették volna ki, ha a beruházás megvalósult volna. Ami valós kiadás, az az a 450 millió forint, amit eddig pályázatokra tanulmányokra költöttek."
Teljes cikk:
https://index.hu/belfold/knegy..

Hihihihahaha!
A blikk.hu mint hiteles hírforrás!
(:–))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
"Ez jó! Nagy poén!
Ha-ha-ha-ha! Hi-hi-hi-hi! Ha-ha-ha-ha! Hi-hi-hi-hi!"

A valóság:
A MÁV ZRT. KÖZLÉSE:
A kormányzati negyed építkezéshez átadott mintegy 7 hektár nagyságú terület vételára összesen MINTEGY 8 MILLIÁRD forint volt, ezen belül 5 milliárd forintot tett ki az állam által a kiürítés költségeire kifizetett rész, a maradék 3 milliárd forint adósság-elengedés.
A MÁV BELSŐ VIZSGÁLATA SZERINT szerint a kiürítéskor több egységet, funkciót költöztetett ki a területről, a legjelentősebb ilyen funkció a motorkocsi karbantartó bázis volt, amely Istvántelken kapott helyet.

És azt a "mintegy 7 hektár nagyságú terület"-et nem lopták el, most is megvan.

Az összefoglalásod HAMIS.
Mivel
"semmi" -nek egyáltalán nem mondható
az a MÁV-tól megvett mintegy 7 hektár nagyságú terület,
ezért
a veszteség kb. 2 (kettő) milliárd.

Ez persze, jelentős összeg, de az ötszörösét emlegetni hazugság.
Joggal lehet ekézni a Gyurcsányékat
– a Kormányzati Negyed 2 milliárdos veszteségéért.

A fideszes főváros és a fideszes Terézváros ezt agyalta ki
(látod a dátumot?):
2014.02.06.:
"A korábban a MÁV, jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő területrészt sport- és rekreációs célra hasznosítaná Terézváros a fővárossal együttműködésben, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Nyugati pályaudvaron tervezett vágánylefedés, valamint zöldterület-kialakítás legkorábban 2020-tól valósulhat meg."
Teljes cikk:
https://hvg.hu/itthon/20140206..

És mit csináltak ezek az azóta eltelt 5 (öt) évben?
Na... na, mit?

Hagylak.
Most komolyan.
Nem bánom, játsszatok el.
Bizony, lehetett volna.
Elkölteni elköltött 10 milliárdot,
de
– az NEM IGAZ, hogy "semmire",
mert a MÁV-tól megvett telek most is megvan,
– az meg pláne NEM IGAZ, amit írtál,
hogy a 10 milliárdot
"Gyurcsi úgy vitte haza, hogy még tapsoltál is neki".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés