Ez a matróz egy hónapja él egy Dunán zátonyra futott hajón!

2019. február 14. 10:31

Várnia kell, mire újra magasabb lesz a vízszint.

Lassan már egy hónapja annak, hogy egy titokzatos uszály vesztegel a Duna esztergomi szakaszán – írja a Sokszínű vidék. A JESS nevű román teherhajó még január 17-én futott zátonyra, egyetlen matróz maradt a fedélzeten. 

Sando elmondása szerint a baleset napján a vaksötétben egy uszály közeledett feléjük. Ilyenkor az a szokás, hogy a kapitányok rádión egyeztetnek, ki-melyik irányba kerüljön, nehogy összeütközzenek. „Így történt aznap is, de amíg az egyikük csak angolul, addig a másik – a miénk – csak németül beszélt, így egy nyelvi félreértésből mi végül jobbra fordultunk, egyenest a zátonynak” – mondta. 

Két napig még le lehetett volna vontatni hajót, sőt, erre ígértet is kaptak otthonról, de végül senki nem jött, közben pedig a Duna egyre apadt. Így nem maradt más, mint várni. Bár azóta ugyan újra magasabb a vízszint, még körülbelül másfél-két métert kell emelkednie ahhoz, hogy a JESS biztonságosan elhagyhassa a homokzátonyt.

„A hajózási szabályzat szerint addig egy embernek a fedélzeten kell maradni, hogy őrködjön. Ez lennék én. A kapitány hazament a családjához, én pedig egy hónapnyi kényszerszabadságot kaptam" – mondta.

Képek: Sutta Dávid

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143204

Ajánljuk még a témában