DK: Vonják vissza a Corvinus átalakításáról szóló javaslatot!

2019. február 14. 13:50

A kabinet a törvényjavaslattal az egyetemet egy „alapítványba akarja bevinni”, hogy az ottani vagyon „elveszítse közpénz jellegét” – hangsúlyozta Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a Corvinus Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

A párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az indítványról a kabinet nem folytatott társadalmi egyeztetést és nem hozta nyilvánosságra a hatástanulmányokat, ezért a javaslat nem felel meg a jogalkotási törvény feltételeinek.

Arató Gergely hangsúlyozta, a kabinet a törvényjavaslattal az egyetemet egy „alapítványba akarja bevinni”, hogy az ottani vagyon „elveszítse közpénz jellegét”. Ezzel elérik, hogy továbbra is a kormány hozza meg az intézményt érintő legfontosabb döntéseket, de a Corvinus működése nem lesz átlátható és nem érvényesülnek a hallgatók és az oktatók jogait védő szabályok – közölte.

A továbbiakban nem lesznek államilag finanszírozott helyek az egyetemen, és az sem lehet tudni, hogy hogyan teszik lehetővé a szegényebb sorsú diákok bejutását – közölte a politikus.

Arató Gergelyt más témában kérdezték arról, a Magyar Nemzet birtokába került hangfelvételről, amelyiken a Jobbik médiaalapítványának kuratóriumi elnöke „far-hát kommandónak” nevezi a párt idősebb szimpatizánsait. A frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalíció nem ért egyet azzal, ha bárki tiszteletlenül beszél bármelyik társadalmi csoportról. Az ügyben per készül, a DK szerint a Jobbiknak a per lezárulta után kell világos magyarázatot adnia – tette hozzá.

A tervezett ellenzéki együttműködésről azt mondta, meg kell találni azokat a helyben sikeres embereket, akik képesek legyőzni a fideszes polgármestereket. Ebben az esetben nem a párthovatartozás számít, hanem az, hogy ki képviseli jobban a helyben élők érdekeit – hangsúlyozta.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143216

Ajánljuk még a témában