„Populisták”

Rasszizmus helyett képmutatás – ez a kötelék Orbán és Trump között Applebaum szerint

2019. február 12. 12:12

A világ tévedett, amikor azt hitte, hogy az idegengyűlölet köti össze a világ összes populista vezetőjét – írja Anne Applebaum a Washington Postban. De akkor mégis mi köti össze őket őszerinte?

Anne Applebaum a The Washington Postnak írt véleménycikkében határozottan kijelenti: tévedett sok szakértő, elemző vagy közíró (köztük ő is), amikor azt kutatták – és eközben „gallonszámra pazarolták el a tintát” – hogy vajon mi lehet a Trumphoz hasonlított populisták sikere. Ugyanis az eddig gondoltakkal ellentétben ő úgy véli, az úgynevezett populisták sok választási sikerének, vagy legalábbis a hatalomhoz való hozzáférésüknek nem a nacionalizmus, a rasszizmus vagy az identitáskérdés a titka, hanem egészen más, ami miatt nagyon sok embernél megkérdőjeleződött az alapértékek tiszteletben tartása, vagy nemzetközi intézmények létjogosultsága.

Ez pedig nem más, mint a képmutatás. ugyanis Donald Trumpot, Orbán Viktort, Jaroslaw Kaczynskit, Andrej Babist és Marie Le Pent azon túl, hogy nem a nép szószólóinak, hanem házalóknak tekinti, olyan szélhámosoknak nevezi őket, akik a „Nyugat ellenségeinek” mutatják magukat, de igazából a „Nyugatból profitálnak”. Erre példának Trump golfklubját hozza fel Applebaum, ahol – mint az kiderült tavaly – évekig illegális migránsokat alkalmaztak, de Babis egyik agráripari cégének is szentel egy teljes bekezdést, ahol ázsiai és kelet-európai bevándorlókat foglalkoztattak feketén.

 

Orbán Viktorral kapcsolatban a letelepedési kötvényprogramot hozza fel, mint a példát a képmutatásra: szerinte az ugyanis nem más, minthogy 19 ezer embert – köztük jó összeköttetésekkel rendelkező szíriaiakat említ írásában – úgy juttasson be az Európai Unióba, hogy közben a migráció elleni fellépésről szólnak a politikai üzenetei. Applebaum Le Pen kapcsán megjegyzi: ő úgy harcol az EU ellen, hogy közben pénzt kap az uniós intézményektől (a képet árnyalja, hogy időközben ezek egy részét vissza kell fizetnie – a szerk.), és a lengyel kormánypárt vezetőjének állítólagos ingatlanügyeit sem hagyja ki a felsorolásból.

Írása végén Anne Applebaum megállapítja: így már érthetővé válik, hogy – szavaival élve – miért is rombolják le mindenhol a populisták a sajtó szabadságát, vonják ellenőrzésük alá a bíróságokat, vagy a rendőrséget és az ügyészséget ott, ahol hatalomra jutottak. „És az is érthetővé válik a képmutatás által, hogy miért hazudnak”, ugyanis szerint a magánérdekük sokban különbözik attól, ahogy a nyilvánosság előtt azt állítják. Szerinte ugyanis „nem akarják, hogy ezt más is megtudja”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143070

Ajánljuk még a témában