MTA

Élőláncot vontak az MTA épülete köré

2019. február 12. 14:58
Néhány száz ember gyűlt össze az Akadémia épülete előtt kedden.

Az Akadémia Dolgozók Fóruma demonstrációt szervezett kedd délután a Magyar Tudományos Akadémia épülete köré. Az MTA dolgozói és a szimpatizánsok a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter áltlal bejelentett átalakítások ellen tüntettek, féltik az akadémiai függetlenséget és a kutatóhálózatok szabadságát. 

„Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen! Február 12-én délután az MTA Elnökségének olyan döntést kell hoznia, amely hosszú időre meghatározhatja a magyar tudományosság jövőjét. Hozz magaddal egy könyvet, amely megjeleníti számodra a magyar tudományt!" – írták a Facebookon közzétett felhívásban.

A demonstráció békésen zajlott, pár száz ember gyűlt össze a Széchenyi téren. Pártzászlókat nem lehetett látni, táblák helyett könyveket és folyóiratokat emeltek a magasba. Legtöbbször a „Szabad ország, szabad tudomány!” rigmus hangzott el.

Ellenzéki politikusok, többek között Karácsony Gergely is részt vett magánszemélyként a demonstráción.

 

Összesen 240 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. "
Erről tudnak a társadalomtudományi, meg hasonló MTA-sok is?
A sok doktor, akik maguk sem tudják, hogyan lettek doktor?

Válaszok:
emhem | 2019. február 12. 15:39

Karigeri még nem bújt el szegyeneben?

az, hogy te nem tudod, hogyan lesz valakiből doktor, nem jelenti azt, hogy a tudósok ne lennének ezzel tisztában.

ezek a professzorok bizony az akadémia intézeteiben dolgoznak.
repülni csak külföldre fognak, ha itthon tényleg felszámolják a tudományos életet.

nem ellopja. felszámolja.
és sajnos ez igaz, nem irónia.

pontosan.
csak ezúttal még sorosra sem lehet kenni az akadémia elleni támadásokat.
teljesen védhetetlen a dolog.

ugye tisztában vagy azzal, hogy albert einstein, stephen hawking, neumann jános és nobel-díjasok hada repül ki az ablakon azzal a pénzzel együtt?

Köztudott, hogy egy kb. 30 fős politikai ellenzéki csoport van az MTA-n belül. Ők is politizálnak, meg a kormány is. Ezek a tudósok amatőr politikusok, tehát ennek megfelelően kell értékelni őket. Vagyis nem arról van szó, hogy az ellenzéki "igaz" tudósok mondják meg a politikai tutit.

Számos megvalósított szabadalommal rendelkező, egyetemi oktató és kutató voltam. A kutatás alapvetően olyan tevékenység, aminek nem jósolható meg az eredménye, van amikor bejön, van, amikor az ember csak a kék madarat hajszolja. Nyilvánvalóan sokat számít a megérzés, intúíció, kemény munka, a korábbi eredmények ismerete és szintetizálása, a kisérletek megfelelő tervezése és elvégzése, elemzése, de biztos eredményt előre senki nem garantálhat csak valószínűséget. ( A "hasznosság itt annyit jelent, hogy ebben az irányban pontosan mások már nem indulnak el, hiszen a részeredmények publikáltak.)

az ország feleannyi pénzt sem öl bele az mta-ba, mint amennyit a közmédiába, a kettő haszna viszont össze sem hasonlítható egymással.

a tudomány pedig sehol a világon nem piaci alapokon működik. ez egy hazugság.

szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy nem a 80-as években vagyunk, még csak nem is a 90-es években.

akkoriban valóban előfordulhatott, hogy egy schmitt pál egy könyv lefordítására, vagy hogy egy semjén zsolt plaizált doktorira kapjon doktori címet.
ma már egyrészt nem létezik ez a (dr univ) doktori cím, másrészt magára valamit is adó egyetemen (pl. nem pázmány/neumann/testnevelési egyetem), ilyesmi nem fordulhat elő.

pláne nem kap ilyen ember állást az akadémia kutatóintézeteiben. egy schmitt pált, semjén zsoltot, vagy épp lánczi andrást úgy penderítenék ki onnan ha posztdoknak jelentkezne, mint annak a rendje.

egy.
melyiküké hasznosul? tudsz mondani bármi hasznukat? ja, akkor miért gondolod, hogy az akadémia kutatásai nem hasznosulnak?

kettő.
manapság van haszna a kutatásaiknak (hawking kérdéses). de amikor ők kutattak, akkor még nem volt.
nem azért kutattak, mert annak majd haszna lesz. nem azért kaptak állást, mert a piac fizette a kutatásukat. ha palkovics logikája diktált volna a tudományban, akkor ők mind munkanélküliek lettek volna.
mégis megérte őket finanszírozni, mert ma már az egész emberiség profitál az ő munkásságukból. és soha nem lehet tudni, hogy mit fogunk 30-40 vagy 100 év múlva használni a mai tudomány eredményeiből.

ezért van szükség alapkutatásra, és ezért nem működik az, hogy a piac és az állam dönti el, hogy mit kutassanak a tudósok.

az mta a magyar tudomány csúcsa.

ha a teljesítmény a probléma, akkor esetleg tessék elővenni a corvinust, a neumann egyetemet vagy a közszolgálati egyetemet.

Nekem az vicces, hogy annyira megsértődtek, hogy ki lettek nevetve. Pedig ők adtak rá okot.

Rázós ügy. Részben igazuk van. Ki szabja meg, mi legyen a "teljesítmény", és mi számít teljesítményalapúnak? A gazdaság? A politika?

Ez egy nagyon rossz húzás.

a társadalomtudományok többnyire sokkal alkalmazhatóbb témákat kutatnak, mint a természettudományok. pl ilyen a szociológia, pszichológia, közgazdaságtan.
a probléma az, hogy az állítások kevésbé egzaktak, sokkal több körülménytől függenek. de ezekre aztán pláne van értelme pénzt adni az államnak.

emellett bizonyos ágaik részben a magyar és egyetemes kultúra gondozására, vizsgálatára hivatottak. ilyen pl a politika, a történettudomány, vagy a nyelvészet.

Teljes a félremagyarázás, kötözködés, a köz félretájékoztatása.
Orbán Viktor miniszterelnök nyílt levele - amely itt olvasható https://tinyurl.hu/kteC/ - a Lendület kutatócsoportnak félreérthetetlenül leírja, hogy miről van szó. Az általánosan megfogalmazottak pedig racionálisak és támogathatók. Aki ezt nem érti, vagy nem akarja megérteni az valami másért cselekszik, más célt akar elérni.

"Ez az MTA nagyon nem az mint amit Felsőbüki Nagy Pál javasolt 1825-ben.
Ideje visszanyúlni a gyökerekhez."

Van igazság benne. 1990 után az MTA-ból egy inkubátorház lett.

A Magyar Tudományos Akadémia története
https://mta.hu/hatteranyagok/a..

Jahhh... a PestiSrácok...
A PestiSrácok ÖÖÖGYESEN elhallgatta,
hogy 2011-ben jelentősen átszervezték az MTA kutatóintézeti hálózatát,
amely 2012-től már az átalakított rendszerben működik:

Az MTA folyóiratából:
"A Magyar Tudományos Akadémia történetében rendkívüli, a tudományos kiválóságot, a kutatói versenyképességet, valamint az erőforrások hatékonyabb felhasználását megalapozó határozatok egy új időszak kezdetét jelzik az akadémiai intézményrendszerben.

Az Akadémia köztestülete 74,9%-os többséggel támogatta az MTA kutatóintézet-hálózat megújításáról szóló előterjesztést.

A rendkívüli Közgyűlés a nem kutatóintézeti körbe tartozó intézmények átszervezéséről szóló határozatát 86%-os igen szavazattal fogadta el.

A Közgyűlés az előterjesztés szerinti tartalommal és hatállyal 85%-os arányban módosította a Magyar Tudományos Akadémia Alapszabályát és Ügyrendjét. A 9/2011. (XII.5.) és a 10/2011. (XII.5.) számú határozatokat a korábbi napirendi pontokban megszavazott átalakítások tették szükségessé."
http://www.matud.iif.hu/2012/0..

Ugyanerről azoknak,
akiknek inkább az origo.hu az okés:
"Elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia rendkívüli közgyűlése az MTA kutatóintézeti hálózatának átszervezéséről szóló előterjesztést hétfőn Budapesten. A kimagasló teljesítményt nyújtó iskolateremtő tudósok köré szerveződő kutatócsoportoké lesz a kulcsszerep az MTA új intézményrendszerében."
http://www.origo.hu/tudomany/2..

Igazad van, állami forrásokra sincs szükség.....fizessen mindent a reálgazdaság, nyereség alapon.

Válaszok:
Gregorius | 2019. február 12. 20:52

A helyzet tisztázását szolgálná, ha az MTA nyilvánosságra hozná a 2018-as költségvetését, tételesen a konkrét projekteket, mellékelve az arra folyósított pénzeket.Ennyi.

ha van egy kérdésed, tájékozódj, ne hangulatot kelts.

itt van pl egy releváns kutatás közfogyasztásra butított változata: https://444.hu/2019/02/10/abbo..

Hááát....Németországban két nagy intézethálózat van. Az inkább alapkutatásokkal foglalkozó Max Planck és az alkalmazottakkal foglalkozó Fraunhofer (mindkettőből van vagy hetven) Még az utóbbi költségeinek is vagy 30%-t az állam adja, mert még a német ipar sem képes a megrendelésein keresztül az összes pénzt biztosítani.

DE bizony, ELHALLGATTA!

Ezt írtam
(FIGYELD A DÁTUMOKAT!):
"A PestiSrácok ÖÖÖGYESEN elhallgatta, hogy 2011-BEN jelentősen átszervezték az MTA kutatóintézeti hálózatát, amely 2012-TŐL már az átalakított rendszerben működik"

Erre te jössz a Vizi E. Szilveszter kezdeményezte reformokkal...
2011-ben már rég nem Vizi E. Szilveszter volt az elnök, hanem Pálinkás József.
Az ő elnöksége alatti átszervezésről szól az általam adott 2 idézet és link.

Hol olvastad a pestisracok.hu cikkében ezt a 2011-12-es átszervezést?
Na... na, HOL?
Ugye, hogy SEHOL.

nehéz mihez kezdenem veled, ha még egy kétmondatos kommentet sem bírsz értelmezni.
a kutatók cikkére a hivatkozást meg természetesen megtalálod a 444-cikkben.

Szóval, szerinted
a pestisracok.hu
azért NEM EMLEGETTE a Pálinkás-féle 2011-12-es átszervezést,
mert az "nem tűnik maradéktalanul sikeresnek."

Ezzel szemben
a pestisracok.hu
EMLEGETTE a Vizi E. Szilveszter-féle korábbi reformokat,
pedig azok szintén nem voltak sikeresek.

Teljesen-teljesen logikus, ugye?

Na jó, de ki döntse el, hogy mit ér, amit letettek az asztalra.

Továbbra is zavaros az eljárás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés