A briteknél őrzött aranykészletet követeli vissza Maduro

2019. február 12. 20:14

Juan Guaidó viszont arra kéri a brit kormányt, hogy ne adják vissza az aranyt.

A Nagy-Britanniában elhelyezett – becslések szerint több mint 80 tonnás – aranykészlet visszaadását követelte Nicolás Maduro venezuelai elnök a BBC brit műsorszolgáltatóban kedden elhangzott nyilatkozatában.

A venezuelai nemzeti bank tulajdonában lévő több mint 80 tonna aranynak kell ott lennie” – jelentette ki a szocialista vezető, akire nagy nyomás nehezedik a nemzetközi közösség jelentős részéről, hogy távozzon a hatalomból. Az olajpiac összeomlása és az amerikai szankciók miatt súlyos likviditási gondokkal küszködő venezuelai kormány több hónapja próbálja visszaszállíttatni Londonból az aranykészleteit. 

Remélem, hogy a venezuelai nemzeti bankkal kapcsolatban betartják a nemzetközi jogot, reméljük, hogy győz az igazság, és Venezuelát nem fosztják meg jogos tulajdonától” – hangsúlyozta Maduro.

Juan Guaidó parlamenti elnök, ellenzéki politikus kérte a brit kormányt, hogy járjon közben annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság jegybankja, a Bank of England ne adja ki az aranykészletet Madurónak – erősítette meg január 28-án Londonban Alan Duncan, Európa- és Amerika-ügyi államtitkár. Juan Guaidót mintegy ötven ország ismerte el Venezuela ügyvezető államfőjének, közöttük Theresa May brit miniszterelnök kormánya.

Nicolás Maduro szerint Venezuelának szüksége van a külföldi forrásaira, hogy javítson a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányon, amelyet szerinte Washington és az ellenzék arra használ fel, hogy egy humanitárius válsággal indokoljon egy esetleges katonai beavatkozást. „El kellene küldeniük egy konvojt a tőlünk ellopott dollárokkal. Küldjenek el egy konvojt a 80 tonna arannyal. Engedjék be a pénzt szállító konvojt. Ez a mi pénzünk. Ezzel meg tudnánk oldani az országunk problémáit” – mondta az államfő.

A Naxitis nemzetközi bank jelentése szerint a dél-amerikai országnak jelenleg 31 tonnányi, 1,3 milliárd dollárt (367,7 milliárd forint) érő aranykészlete van a Bank of Englandben.  Maduro becslése szerint az Egyesült Államok 10 milliárd dollárt (2828 milliárd forintos összeget) fagyasztott be venezuelai számlákon a Washington által elrendelt szankciók keretében. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143110

Ajánljuk még a témában