Tanítsunk Magyarországért: elindult az egyetemi mentorprogram

2019. február 11. 21:47

Egyetemisták segítik szeptembertől négy megyében a hátrányos helyzetű általános iskolásokat, hogy megvalósíthassák tanulási, elhelyezkedési elképzeléseiket.

2019. február 11. 21:47

Egyetemisták segítik szeptembertől négy megyében a hátrányos helyzetű általános iskolásokat, hogy megvalósíthassák tanulási, elhelyezkedési elképzeléseiket.

A „Tanítsunk Magyarországért” egyetemi mentorprogram hétfői debreceni megnyitóján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a felkészítési kurzusra jelentkező mintegy háromszáz hallgató előtt a program indítását indokolva két tapasztalatot említett. Egyrészt – mondta – a kistelepüléseken élő 14 éveseknek nehéz elhagyni a megszokott környezetüket, „traumát okoz” az iskolaváltás. Másrészt az a nemzetközi tapasztalat, hogy azoknak a diákoknak az eredményei, akiket csak néhány évvel idősebb mentorok segítenek a tanulásban, 15-20 százalékkal is javulhatnak.

Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a program részleteiről elmondta, hogy a részt vevő egyetemisták három-négy 7-8. osztályos diákkal kezdik meg a közös munkát. A programot első körben négy megyében – Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar – 50 kiválasztott általános iskolában indítják szeptembertől. A jelentkező mentorok fél éves egyetemi kurzuson készülhetnek fel a „terepmunkára”.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke hozzátette: középiskolásokat is bevonnak a mentorprogramba. A közös tanulás meghatározó élmény mind a középiskolásoknak, mind a kistelepülésen élő általános iskolásoknak, és a kialakult kapcsolatok a program lezárását követően is fennmaradhatnak – tette hozzá.

A Debreceni Egyetemen négy és fél perc alatt telt be a meghirdetett kurzus, ezért további kettőt indítanak, így csaknem háromszázan vehetnek részt a mentorprogramban – jelezte Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2019. február 16. 20:01
Tudod nem mindegy, hogy geológia vagy teológia, mert ég és föld a különbség!
nibiru
2019. február 12. 04:45
Volt egyszer egy mentorálási program.....2011!!! http://www.orientpress.hu/cikk/jo-befektetes-iskolaba-kuldeni-a-romakat. Éppen ezért dolgoztunk ki egy tehetséggondozó mentorálási programot – mondta Földi Rita – amelyik átfogó módon kezeli a roma-oktatást. Örömmel látom, hogy kutatásunk és kidolgozott tervünk egyes elemei bekerültek az oktatási törvénybe és a kormány roma-felzárkóztató programjába, amelyért Balog Zoltán államtitkár a felelős. Mi volt a program lényege? A 7. és 8. osztályosokat elsegíteni a középiskoláig, hogy érettségit szerezhessenek. Ezt a pszichológiai-szociális és szakmai odafigyelést egy mentorrendszerben képzeltük el. Az iskolásoknak egyetemi hallgatók segítették volna a felkészülést szaktárgyukból a középiskolai felvételire, mégpedig a délutáni órákban. A diákok családjaival szociális munkás és pszichológus hallgatók foglalkoztak volna, de a pszichológusoknak a gyermekek figyelemmel kísérésében, a szociális készségek alakításában is szerepet szántunk. " Ejnye, csak nem lenyúlták?
slate
2019. február 12. 00:39
Király. De tényleg. Sok sikert! Remélem nem a büfészakosok mennek, és van visszacsatolás is. Ha megengedhetek magamnak némi építő kritikát, akkor... Speciel a program honlapján (http://tmo.gov.hu/) gyakorlatilag semmi nincs a program működéséről. Magánba küldenek ki valamit, ha az ember regisztrál. Máshol van? De nem. Az origo-n, amit nem mondanék ellenzéki sajtóterméknek, az van, hogy "a részleteket a tmo.gov.hu oldalon találják. " [http://www.origo.hu/itthon/20181205-tanitsunk-magyarorszagert-program-indul.html]
Senki Alfonz
2019. február 11. 22:22
A Kossuth Lajos Tudományegyetemen Debrecenben 1972 és 1976 között egyetemi hallgatóként mi is csináltunk ilyet az ottani hátrányos helyzetű, intézetes középiskolásoknak. A múltat akarja eltörölni a fideszbolsi kormány?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik