Az uniós választások elé

2019. február 11. 10:24

Schmidt Mária
Látószög

Lévy és elvbarátai szerint az EU és Európa egy és ugyanaz. Jó lenne tudni, hogy ezt mivel tudnák megindokolni?

„2018. január 25-én Bernard-Henri Lévy francia filozófus nyílt levéllel fordult az európai közvéleményhez: Európai hazafiak kiáltványa: Már ég a ház! Felhívása, drámai címe ellenére, teljes érdektelenségbe fulladt. Lévy, a magukat meghatározónak tartó értelmiségi aláírótársaival együtt azt állítja, hogy Európát a szemünk láttára tépik szét az általa populistákként beazonosított romboló erők. Felhívásához magyar részről Konrád György és Heller Ágnes csatlakozott, ami minden magyar érdeklődő számára világossá tette, hogy a hivatásszerű aláírók ezúttal is egy olyan utópikus európai birodalom mellett törnek lándzsát, amelyet egy arra hivatott élcsapat (vagyis ők) irányít, egy antidemokratikus és bürokratikus adminisztráción keresztül. Egyáltalán nem a véletlen műve, hogy erről mifelénk mindenkinek azonnal a harminc éve kimúlt szovjet birodalom jut az eszébe.

Lévyre akkor figyeltem fel, amikor 2011-ben ugyanilyen eltökélten követelte a nyugati döntéshozóktól Líbia porig rombolását, ami az ottani államhatalom teljes megszűnését eredményezte. Ezzel aztán elhárult a Közel-Keletről Európába induló illegális migránsok beáramlásának utolsó akadálya is. Hiába: tudta, merte, tette. Ahogy akkor, úgy most is. A kiáltvány objektív és független, szakértő értelmiségi aláírói szerint a populisták, más szóval a nemzetállampártiak lelkén szárad, hogy az európai projekt, vagyis az európai birodalom utópista víziója kisiklani látszik. Szerintük ugyanis a nemzeti szuverenitás nem érték, sőt gát. »Ez a lélek és ez az identitás csupán a demagógok képzeletében létezik.« Sőt, a populisták »elpusztítják Európa lelkét és szellemét Párizstól Rómáig, és tovább« Ezzel szemben annak az Európának, amit a birodalompárti elit képvisel, nem csak lelke, de »eszméje, akarata és reprezentációja«, mi több, hagyatéka is van pl. »Erasmus, Dante, Goethe, Comenius«.

Figyelemre méltó, hogy Lévy és elvbarátai szerint az Európai Unió és Európa egy és ugyanaz. Jó lenne tudni, hogy ezt mivel tudnák megindokolni?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143001

Ajánljuk még a témában