Restaurált magyar filmek a berlini Babylon mozi műsorán

2019. február 11. 10:46
A keleti blokk filmjei a hatvanas években – 50 év távlatából című sorozat 50 híres, a hatvanas években készült filmet kínál.

Februárban egyhónapos vetítéssorozatot szentel a patinás berlini művészmozi, a Babylon a közép-európai szerzői film nagy korszakának. A programban restaurált magyar filmek is helyet kaptak.

A keleti blokk filmjei a hatvanas években – 50 év távlatából című sorozat 50 híres, a hatvanas években készült filmet kínál. Az izgalmas visszatekintésbe 9 magyar filmet is beválogattak – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Fábri Zoltán, Jancsó Miklós és Szabó István restaurált klasszikusait két-két vetítésen láthatja a berlini közönség. A vetítéssorozat a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum együttműködésével valósul meg.

A csehszlovák újhullám, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Milos Forman, Andrej Tarkovszkij alkotásai mellett Fábri Zoltán négy filmje – az Isten hozta, őrnagy úr!, A Pál utcai fiúk, a Két félidő a pokolban és a Húsz óra –, Szabó István két alkotása – az Apa és Az álmodozások kora –, valamint két Jancsó Miklós-film – a Szegénylegények és a Fényes szelek – lesz műsoron.

A filmek teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban.

A vetítéssorozat részben a berlini filmfesztivállal párhuzamosan zajlik, ahol szintén szerepel klasszikus magyar film: Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje a felújított klasszikusokat felvonultató válogatásban, Tarr Béla Sátántangó című műve a Berlinale Fórum programjában látható.

A sorozatról bővebb információ a https://babylonberlin.eu oldalon érhető el.

(MTI, kép:port.hu)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Isten hozta őrnagy úr nem tetszett. Jó nagy baromság.

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. február 11. 11:30

Inkább zseniálisan jó baromság.

Válaszok:
rezvez | 2019. február 11. 12:26

Akárhányszor belenéztem, hogy mit esznek ezen mások, nem sikerült. Latinovics ide, Sinkovics oda, ez egy baromság.

Válaszok:
rezvez | 2019. február 11. 17:38

Nem érdekes, hogy csak ketten szóltunk hozzá?

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. február 11. 19:14

De igen.
Pedig a legtöbben láttuk. :-)

Nagyon szeretem Örkényt, lehet hogy az film értékelésére is kihat nálam.

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. február 11. 19:18

Sinkovitsot ugyanebben a szerepben még a 90-es évek elején is láttam, színházban. Semmit sem változott 30 év alatt, de élőben jobb volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés