Pompeo: Az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal

2019. február 11. 20:28

Nagy hiba, hogy az USA eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak betöltik – mondta Mike Pompeo hétfőn a Szijjártó Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Elfogadhatatlannak ítéli az Egyesült Államok külügyminisztere, hogy országa eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak betöltik. Mike Pompeo hétfőn Budapesten, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt, kijelentette: az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal.

Az amerikai diplomácia vezetője a Szijjártó Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatón üdvözölte a védelmi együttműködési megállapodás szövegének véglegesítését, és azt is, hogy Magyarország harci eszközöket szerez be országától. Az ukrajnai helyzetről szólva úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „éket verjen barátaink és a NATO közé”. Mike Pompeo bírálta Kínát is, mondván, Kína hídfőállást próbál létrehozni Európában. 

A „kézfogás” Kínával komoly gazdasági és politikai függőséget okoz – tette hozzá. Kijelentette azt is, hogy Oroszország és Kína nem osztják a szabad országok törekvéseit. Az amerikai külügyminiszter egy magyar középiskolásoknak szóló ösztöndíjprogramot is bejelentett, de a korrupció elleni harc támogatásáról is szólt. 

Hozzátette: szeretnék megerősíteni a rendészeti együttműködést. Mike Pompeo mentor- és tréningprogramok létrehozásának szándékáról is szólt. A külügyminiszter a magyar gázbeszerzés diverzifikálását érintő kérdésre azt mondta: az nemzetbiztonsági kérdés. Minden európai ország célja az alternatív energiaforrások biztosítása – közölte.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143034

Ajánljuk még a témában