Novák Katalin: Július elsejétől indul a családvédelmi akcióterv

2019. február 11. 10:43

A vasárnap bemutatott új, hét pontos családvédelmi akciótervéről tartott sajtótájékoztatót Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfő délelőtt.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében bemutatott új, hét pontos családvédelmi akciótervéről tartott sajtótájékoztatót Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfő délelőtt.

A miniszterelnök vasárnapi bejelentése sok kérdést nyitva hagyott, ezeket igyekezett tisztázni Novák Katalin.

A 10 millió forintos, szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják majd fölvenni. A hitel törlesztését az első gyermek születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után ismét felfüggesztik a törlesztést, és a tartozás 30 százalékát el is törlik. A harmadik gyermek megszületése után pedig az egész tőketartozást eltörlik. A program a 2019 július 1-e után születő babákra lesz érvényes, és három évig lehet majd igényelni a kedvezményes hitelt. Ha a család a 10 millió forintos maximális hitelt veszi fel, a havi törlesztő akkor is 50 ezer forint lesz. 

A CSOK-ot kiterjesztik a használt lakások vásárlására is. Ez szintén július elsejétől lép érvénybe, 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság az is, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt. 

A négy vagy több gyermekes anyák szja kedvezménye várhatóan a jövő évtől indul majd. A kedvezmény alapján annak a nőnek, aki legalább négy gyermeket fölnevelt, élete végéig nem kell majd jövedelemadót fizetnie. Az államtitkár azt mondta, ilyen sehol a világon nincs máshol, de reméli, hogy mások is átveszik a magyar példát. 

A nagyszülői gyed azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni. Fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni, és a nagyszülőnek aktívnak kell lennie, tehát nem lehet nyugdíjas. Ez az intézkedés is július elsejétől lép majd életbe.

A kormány úgy látja, hogy egyre több bölcsődére van szükség, ezért határozták el, hogy 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. Úgy látják, hogy 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő, aki szeretné, bölcsibe tudja vinni a gyermekét. Ehhez hiányzik az a nagyjából 20 ezer, amelyről Orbán Viktor beszélt vasárnap este.

A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert úgy látják, akadály lehet a háromnál több gyermek vállalásánál az is, hogy egyszerűen nem férnek be a gyerekek az autóba. Legalább hét üléses, új személygépkocsi vásárlása esetén 2.5 millió forintot vállal át az állam. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul.

Novák Katalin a sajtótájékoztató végén kiemelte, hogy a költségvetési források biztosítottak ezekhez a programokhoz, emiatt senkinek nem kell aggódnia.

Hogy mennyibe is fog kerülni mindez a kormánynak, az attól is függ majd, hogy hányan veszik igénybe a lehetőségeket, de a kormány jelenleg azzal számol, hogy 2020-ban mindez 150 milliárd forintba kerül majd a költségvetésnek. 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143003

Ajánljuk még a témában