Kemény Brexitnél visszatérhet a roamingdíj az Egyesült Királyságba

2019. február 11. 13:52

Amennyiben megállapodás nélkül lép ki Nagy-Britannia és Észak-Írország az Európai Unióból, úgy a szigetországban élők újra roamingdíjakat fizethetnek, ha a kontinensen fogják használni a telefonjaikat – adta hírül egy brit kormányzati tanulmány.

A digitalizációért, a sportét és a kultúráért felelős tárca egyik tanulmánya – amit a The Verge szemlézett – megállapítja, hogy nem lesz semmilyen szabályozás arra nézve, hogy az alig két éve életbe lépett „roamingmentes” európai tarifarendszer megmaradjon a szigetországi előfizetőknek.

Mint ismeretes, az EU 2015-ben döntött arról, hogy ezentúl nem fog kelleni semmilyen külön díjat azért fizetni, ha egy uniós polgár az egyik tagállamban megkötött telefon előfizetését egy másik tagállamban szeretné használni, akár hanghívásokról akár adatforgalomról van szó.

Ahhoz, hogy Brexit után is éljen ilyen kedvezmény, ahhoz az kellene, hogy egy átfogó megállapodás szülessen meg Brüsszel és London között, aminek hatályában a telekommunikációs kapcsolatok újraszabályozást is elvégeznék.

Ha ez nem történik meg, maximálisan 45 fontos költség terhelné a brit szolgáltatók előfizetőit uniós használat esetén – írta a techportál a cikkében.

Nem csak a mobiltelefonokról van szó ugyanis, hanem pl. a Galileo nevű európai helymeghatározó rendszer brit felhasználásáról (a navigációs rendszer egyik központja pl. Nagy-Britanniában van).

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143016

Ajánljuk még a témában