Csalók és gyűlölködők

2019. február 11. 19:29

Haraszti Gyula
Magyar Nemzet

Ha a zsidók listázásának felvetése nem nácizmus, akkor vajon miért tüntetett a baloldali ellenzék is a Jobbik ellen a kirekesztő mondatok elhangzása idején?

„Talán még sokan emlékeznek arra a napra, amikor nagyszabású tüntetésen határolódott el szinte az egész politikai elit a Jobbiktól. Mindez azért történt, mert Gyöngyösi Márton, a párt jelenlegi alelnöke egy parlamenti felszólalásában olyan kijelentést tett, hogy nem ártana egy listát készíteni azokról a képviselőkről, akik zsidó származásúak, illetve magyar–izraeli kettős állampolgárok. A napokban Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ezt a Hír TV-ben úgy kommentálta: ennek semmi köze a náci beszédhez, a gyűlöletbeszédhez; ez „egy nagyon rossz hagyomány”, és önmagában nem nevezhető nácizmusnak, egy „rossz mondat volt” csupán.

Azóta attól hangos a sajtó, hogy Karácsony vajon milyen hagyományra gondolhatott a zsidóság kollektív megsértése kapcsán. Ez a tradíció nem más, mint a vészkorszak borzalmas éveinek öröksége? Vagy amúgy összességében antiszemitázta le a magyarságot, beleértve történelmünk több mint ezer évét is? Azon is sokan merengenek, hogy ha a zsidók listázásának felvetése nem nácizmus, akkor vajon miért tüntetett a baloldali ellenzék is a Jobbik ellen a kirekesztő mondatok elhangzása idején.

Azon viszont még kevesen gondolkodtak, hogy amit Karácsony valójában véd, ma Magyarországon és Európában is bűncselekménynek számít, és szigorral büntetik a polgárokra vonatkozó jogszabályok szerint. A polgári törvénykönyv egyik passzusa alapján ugyanis büntetendő, ha egy közösség bármely tagját a személyisége lényeges vonásának minősülő, a magyar nemzethez, illetve valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséghez tartozásával összefüggésben a közösséget nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő vagy kifejezésmódjában indokolatlanul bántó jogsérelem éri.

Ez tehát a személyi jogok súlyos megsértése, nettó gyűlöletbeszéd. A szankcionálását pedig az alaptörvény garantálja, vagyis komoly büntetéssel sújtható. Ez nemcsak hazánkra érvényes, hanem az ellenzék által oly nagyon tisztelt Nyugat-Európára is, az unió számtalan tagországában büntetik az ilyen mondatokat. Ha például ezt a szöveget feltenné valaki Németországban egy közösségi oldalra, amely kétmilliónál több felhasználóval bír, óriási büntetést helyeznének kilátásba az üzemeltetőknek.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143032