Évértékelő

Quimbyt idézve megy neki Orbánnak Gyurcsány

2019. február 9. 18:10

Írta: Kereki Gergő
„Vesszen Orbán” – ez a fő cél Gyurcsány szerint. A volt miniszterelnök az arab tavaszból merít ihletet a NER megbuktatásához. Beszédében már a Jobbikkal való együttműködést készíti elő. A DK évértékelőjén jártunk. Tudósítás.

A Sofitel Hotelt ugyan alig találom, de a kvízmestert, Vágó Istvánt szerencsére igen. Épp tíz méterről is jól hallható, csattanós puszit vált Molnár Csaba talán feleségével. Már biztosan tudom: jó helyen járok. Megérkeztem a „Magyar Köztársaság volt miniszterelnökének”, ahogy a DK-sok hívják, évértékelőjére.

Elegáns hotel vár, a padlón vörös szőnyeg, a rendezvény jól szervezett. A múlt vasárnapi szoci előválasztós, szocreál épülethez képest valóságos felüdülés itt lenni. Még tiszta pohár is van, nem úgy, mint a szociknál. Ott csak használt, majd általam elmosott műanyag volt. Itt nem járkálhatok összevissza. Egyből megkérdezik, honnan jöttem. Bezzeg a szociknál a Villányi úton. „Hogy álltok a számlálással? A többit is megszámoltátok már?” Ott ezt kérdezték tőlem. Szavazatszámlálónak hittek. Az átlagéletkor egyébként hasonló. Itt is én vagyok a legfiatalabb.

Pogácsa és szendvics viszont nincs. A szociknál volt. Kartondobozban.

„Biztosan okosságokat fogsz írni”

Leülök az utolsó sorban. A széken kampányfüzet. „Merjünk hazafiak lenni” – üzeni.

Elmegy mellettem Varju László, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes, Vágó István. Betoppan Szűcs Erika is. Elbizonytalanodom. Ha itt van Szűcs Erika, valahol pogácsának is lennie kell.

Hirtelen taps a semmiből. Dobrev Klára lép be a terembe. Gyurcsány még sehol.

– Leülhetek melléd? – Bök oldalba egy 50 körüli nő.

– Persze – mondom röviden.

– Tied? – Kérdezi a DK-s szóróanyagára mutatva.

– Dehogy – vágom rá rögtön.

– Mit csinálsz?  – Bambul a laptopom képernyőjére. 

– Tudósítok.

– Kihez?

– Mandiner – Próbálok rövid lenni.

– És okosságokat fogsz írni?

– Azt írom, ami elhangzik.

– Akkor biztosan okosságokat fogsz írni– nyugtázza elégedetten, majd leül mellém.

Feláll mindenki. Felállok én is. A Himnusz vagy a Szózat következik. Egy frászt. Az Örömóda. Mindegy, állva maradok. Az Örömódát hallgatva jut eszembe a mentőötlet. Picit arrébb tolom a székem, így már biztos nem látja a nő, miket írok. 

Vége a dalnak. Mindenki leül. Én még állok. Várom a Himnuszt. 

Himnusz helyett Gyurcsány

Hiába várom, nem jön. Helyette Ferenc a színpadon. Most már én is leülök.

Három sztorival kezd a volt kormányfő. Egy autista kisfiú (Levente) történetéről, egy devizakárosult családról (Éva és Károly) és egy genetikai rendellenességgel született kislányról (Noémi) beszél. „Azért fizetünk adót, hogy Noémi ne haljon meg, hogy Éva és Károly ne kerüljön utcára, hogy Leventének teljes élete legyen” – mondja. A magyar állam viszont nem segít ezeken az embereken – teszi hozzá. 

Lehet ezt még fokozni. Tudja ezt Gyurcsány is. Meg is teszi.

Ehhez képest Orbán magángéppel megy meccsre – Gyurcsány szerint ilyen egyszerű történetekből áll a magyar élet.

„Mi fogunk nyerni. Csak ki kell bírni”

Az a kormány, amelyik elhazudja a jelent, elcsalja a jövőt, az elárulja a népét – folytatja, vélhetően nem saját egykori kormányára utalva, hanem Orbánéra. Gyurcsánynak annyira megtetszik saját mondata, hogy ígéri „megtanulja”.

„Ne tévessze önöket meg, hogy politikai értelemben lehet, hogy sikeresek, hiszen nyertek. De történelmi értelemben gyalázatosak. Történelmi értelemben a magyar kormányfő kormánya bukásra van ítélve.

Mi fogunk győzni. Ti meg mi. Csak ki kell bírni mindezt

– lelkesíti a híveket a szónok.

Megcsillogtatja olvasottságát is. Hararitól, Orbán Viktor egyik kedvenc izraeli történészétől idéz. 

Orbánt a félelem legnagyobb mesterének nevezi, aki szerinte nem a menekültek ellen, hanem azok érkezéséért harcol. Politikai gazembernek nevezi, akinek esze ágában sincs a migráció problémáját megoldani.

Gyurcsány és a hazafiság

Elkezd a hazafiságról beszélni. „A hazafiság nem önsajnálat, nem dagadó kebel. A hazafiság nem a magyarság különlegességéről szól.”  

Szerinte a magyarok nem különlegesebbek, jobbak, mint bárki más. Hazafinak lenni pedig „nem a székely himnuszt énekelni kettő kisfröccs után. Nem búbánatosan lengetni a magyar zászló. Nem megkönnyezni a magyar csapat győzelmét.”

A DK hazafiságát épp az bizonyítja, hogy a DK erős Európát akar

– zárja ezt a részt.

Salvini és Orbán azt mondja: „haljatok meg”

Míg mi Európában úgy, ahogy, de élünk, addig a világ nagyobb része „nem él”. Ezért jönnek hozzánk olyanok, utal a migránsokra, akik segítséget szeretnének kérni tőlünk. Nekik Orbán meg Salvini segítség helyett azt üzeni, hogy „haljatok meg”. „Ők lennének a keresztények” – így a migrációról. 

A lázadás hazafias kötelesség – teszi hozzá. Szerinte ma lázadnak a tanárok, lázadnak az orvosok, de lázad a Quimby is, amikor arról énekel, hogy

„fel a kezekkel, aki nem akar félni! Segget nyalni, kussban remélni.” 

Az önmagát felgyújtó tunéziai zöldségesre, Mohammed el-Búazízira is kitér, mondván, az ő halála vezetett a változáshoz, az arab tavaszhoz.

Jobbikkal vagy nélküle?

Összeállt a parlamenti és a parlamenten kívüli ellenzék – elemzi az őszi eseményeket, majd elmondja, szerinte nem az a lényeg, hogy ki miket mondott korábban, hanem az, hogy mit mond most. Szerinte ilyen összefogás „soha nem volt még a magyar történelemben.” Azt viszont nem tudja, hogy mindez mikor fogja megtörni Orbán rendszerét, megtöri-e egyáltalán 2022 előtt. „Egy dolgot tudok. Meg akarok velük küzdeni, mert szeretem a hazámat.”

Magyarországon sok párt igen nagy utat tett meg, a liberális Fideszből például nemzeti populista párt lett – mondja. Őt azonban kevésbé érdekli az út, mint a cél. Nem kívánja senkitől, hogy szeplőtlenül érkezzen a küzdelembe, vagy, hogy ne tévedjen, ne hibázzon. Csak azt kívánja, hogy a célban értsen egyet vele, és akkor ebben a küzdelemben közösen tudnak küzdeni. A nézeteltéréseket pedig majd az „átkozott rezsim” bukása után demokratikus vitában rendezik. Most viszont „hazafiatlan diktatúraépítőkkel” állnak szemben.

Az EP-választásnak szerinte egy tétje van:

Macron és Merkel Európáját akarjuk, vagy Salvini és Orbán „ijesztgetésre és konfliktusgerjesztésre épülő Európáját”.

Visszafogottan azt tudom mondani, hogy vesszen Orbán – fejezi be Gyurcsány. 

A beszédnek vége. Taps.

Megkönnyebbülten fújja ki a levegőt a mellettem ülő nő. Mintha örülne, hogy vége. 

Végül csak felcsendül, amit az elején hiányoltam. DK-s keménymaggal még sosem énekeltem Himnuszt. Most ez is megvolt. Pogácsát viszont tényleg nem találtam.

Összesen 312 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Feri övéi között, aggódó arccal a szőnyegen...Gyerekek, bocsi, amikor az időpontot kiválasztottuk, még nem tudtuk, hogy influenza járvány lesz.. szevasz Laci, kijöttél a kórházból? örülök Neked, ne betegeskedj, idén még szükség lesz Rád, Ilonka, jaj de örülök, hogy látom, ne haragudjon, de nem tudtam elmenni a nyolcvanadik születésnapi rendezvényére, Julika, nekem azt mondták, hogy már nem szabad felizgatnia magát, s tudja, itt most nekem az a feladatom, hogy felizgassam Önöket, Árpi, üzentem, hogy a Te állapotodban már nem kell itt lenned, miért nem hallgatsz rám, Lacikám, minden rendben van? Nyugodjatok meg gyerekek, az MSZP-t teljesen szétvertem, ismeretlen senkik vezetik, biztos a bukásuk, Karácsony mögött én állok, most az Ő arca kell, de nekem dolgozik, a Jobbik egy hazafias demokrata, progresszív erő, vegyétek ezt tudomásul Lipóciában is.

Ezek a zsebemben vannak, a bunkó vidéki tagságukat képesek lesznek megszelídíteni, nyugodjatok meg, ránk fognak szavazni, Vona is megígérte, a Jobbikosok többsége bennünket szeretnének látni ismét a kormányon.

Veletek vagyok az utolsó kenetig, igaz, erre csak Hegyi Gyula és a katolikus tagozat számít.

Gondoltátok volna, hogy megúszom börtön nélkül, őszintén szólva magam sem....

No, te sem vagy Bendegúznak vére...

A harmadik sorban a nyolcvan éves Mariska néni az unokájával. Mama: Mit mondott???Unoka: győzni fogunk. Mama: de mikor, megérem én ezt? Unoka: Persze, hogy meg, amit Feri megígér, azt be is tartja. Mama: S mikor következik Kádár János, Ő is fel fog szólalni? Unoka: Ő nem kapott meghívót, csak Nagy Imre.....

Gyurcsány Fegyenc azt követeli, hogy lépjen mindenki - aki "hazafi" - a törvénytelenség útjára, alkalmazzon demokráciában nem elfogadott módszereket, mert most szerinte ez a demokratikus. Utána majd ők, a nem-demokratikus úton létrehozott helyzetben eldöntik, mi a demokratikus, s utólag közlik ezt a demosszal, a néppel. Ugye milyen szuper-demokratikus ötletei vannak ennek az elmeháborodott ámokfutó, megalomán senkiházinak, akinek - azok után amit a kormányzása után elkövetett - már rég semmikeresnivalója nem lenne a közéletben!

Te a Marsról jöttél?

A Nagy Ellenzéki Összeborulás már kész TÉNY. Kedvenc pártod az MSZP/DK/stb. ballib konglomerátum egy platformjává züllött...

Miről nem tudsz?

Hogy immár FOLYAMATOSAN kéz a kézben tüntetnek az ún. jobbikus politikusok a ballibekkel?
Hogy egy színpadon fogják egymás kezét?
Hogy nyíltan beszél az összefogásról mind Sneider, mind Tóth Bertalan, mind Karácsony, mind Gyurcsány, mind kivétel nélkül az összes ún. jobbikos és ballib politikus?
Hogy Sneider nyíltan beszél arról, hogy hiba volt nem visszalépni a ballib javára áprilisban?
Hogy pl. Karácsony szerint nem náci dolog zsidókat listázni? Hogy a ballib már abban sem lel kivetnivalót, hogy egy pártelnök azzal dicseksuik, hogyan ütné agyon a cigányokat? Hogy ezek a megnyilvánulások semmi mást nem szolgálnak, mint hogy úgymond "nem üthet rést a pajzson" a Fidesz?
Hogy szinte 100%, hogy főpolgármester-jelöltje sem lesz az ún. Jobbiknak, hanem beállnak az MSZP/DK-jelölt mögé?
Hogy szinte 100%, hogy ez lesz a minta az őszi önkormányzati választáson? Hogy erről nyíltan beszélnek is mind az ún.jobbikosok, mind a ballibek?

Tényleg folytatni kell?

Lehetne csak éppen hülyén érzi magát az ember, amikor evidenciákat magyaráz.

a szerkesztő urak nem szeretik a Quimbyt?
különben meg miért égetnék őket Gyurcsánnyal?

Gyurcsány a lázadó Quimby nyomán az óhajtott miniszterelnökségért

"Sirató
Quimby

Megosztozunk a hazugságokon
Viselhetővé válik a fájdalom
Darabkáira hullik a képzelet
Sokáig boldog voltam én veled
De nem tart örökké semmilyen mágia
Ami megszületett meg kell halnia
Zivatar esőfelhő húú de sötét
A hajlékony álom megnyalja köldökét
Tudom hogy egyszer én is annyi leszek
Mint a párna alatt szunnyadó emlékezet
Szerettem veled lenni nem is vitás
És csak a gyermek szívből hiányzó lojalitás
Zokog most bennem... mondatja velem
Nem…
Meghalni könnyű meghalni mindenki tud
És lehet hogy végül minden a pokolra jut"

Még én is, mert ahogy Öszödön mondtam, hazudtam reggel, éjjel, meg este.

Ilyen lenne egy igazi hazafi?

"vesszen Orbán
Ezzel a gondolattal zárta a 40 perces beszédét, a végére viszont egy kis baki becsúszott: mikor politikustársai felálltak az első sorban és elindultak a színpadra, Gyurcsány még közel volt a mikrofonhoz, így hallatszott, mikor mondja:

lesz itt valami zene. Ja..., a Himnusz jön."
olvasható a hvg.hu-n
https://hvg.hu/itthon/20190209..

Gyurcsány vádol mást populizmussal, amikor a "szónoklatát" tiszta populizmussal indította?
Ripacs egy alak.

"Gyurcsány nem egyenes, a képen balra dől mint a pisai ferde torony.", mert az elkúrás ellen a másik cipőjében óvszer van.

Gy. Németh Erzsébet széke mellett fehér csík látható. Csak nem .....?

Gyurcsány lehet, hogy azért vonult be késve, mert kereste a táblát amire az volt írva:
HA BÁNTSÁK A MIGRÁNS TERRORISTÁKAT AKKOR TERRORISTA VAGYOK

Egy évértékelőre felkészül egy miniszterelnök, államférfi.
Természetesen leírja a beszédét és nem csapong, nem hord össze hetet, havat, mert komoly politikus. Olyan, amilyen Gyurcsány, sosem volt, sosem lesz.
Látszik, hogy te még egy igazgatói, de még egy szülői értekezleten sem voltál.
Hiszen a tanár is leírja a beszédét, és nem azért,, mintha nem tudná fejből a gondolatait.
Úgyhogy ezt benézted Öcsisajt.

Hogyne, a honi ellenzék permanens feljelentő hadjáratának nyomására.

Biztos vagyok abban, h. máshol és mindig is nagyjából így mentek, mennek a dolgok, azzal a különbséggel, h. míg az ellenzék itt folyamatosan vádol, az Orbán kormányok alatt hihetetlenül sokmindenre futja családtámogatásoktól műemlék rekonstrukciókig, fölsorolni is sok lenne a megmentett épületeket. Nincs ilyen szervezett, folyamatos ellenzéki kormányt lejárató tevékenység, mint nálunk, másutt.

Mindenesetre, IV-es Metróval összemérhető "sikert" az Orbán kormányzás tényleg NEM tud felmutatni.

A magunk részéről büszkék vagyunk arra, h. az Orbán kormány építő, családsegítő tevékenysége átnyúlik ország határokon.

Mit tud ez a Ripacs fölmutatni, mint kormányzati sikert a maga idejéből?

Magyarországon nem szokás felállni rá, mint anno az Internacionáléra. Figelemre méltó, hogy Gyurcsányék köreiben a kettő lényegében csereszabatos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés