Gréczy Zsolt: A DK-nak semmiféle kirekesztő, antiszemita gesztus nem elfogadható

2019. február 9. 18:00

Semmiféle kirekesztő, antiszemita gesztus nem elfogadható. Soha nem is lesz az. De a Jobbik már a rendszer ellenzékeként határozza meg magát – mondja a Mandinernek Gréczy Zsolt, amikor Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton ügyeiről kérdezzük. Gyurcsány évértékelőjén a DK szóvivőjével készítettünk villáminterjút.

A beszéd melyik része tetszett önnek a legjobban?

Az egész beszéd rendkívül fontos egy ilyen kiélezett politikai helyzetben. Iránymutatás és felhívás arra, hogy az ellenzéki pártoknak, civileknek és mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy ezt a rendszert meg kell buktatni, közös felelőssége a fellépés. 

Konkrétan a Jobbikkal való együttműködés teljesen kimaradt a beszédből. Önnek vállalható a Jobbik?

Orbán Viktor számára nagyon vállalható a Jobbik. Több önkormányzatban együttműködik a Jobbikkal, a Jobbik számost törvényt szavazott meg a Fidesszel. A Fideszt nem zavarta a Jobbik náci vagy kirekesztő gesztusa, amíg a Jobbik szembe nem fordult a Fidesz diktatúrájával. Úgyhogy, ezt a kérdést Orbán Viktornak is fel lehet tenni.

Karácsony Gergely nem tartja nácinak a zsidók listázását. Ön?

Semmiféle kirekesztő, antiszemita gesztus nem elfogadható. Soha nem is lesz az. De Gyurcsány Ferenc is elmondta,

az a kérdés, ki tart velünk azon az úton, hogy megbuktassuk ezt a rendszert.

Azt gondolják, hogy a Jobbik már megváltozott?

A Jobbik jár egy utat. Egyébként a szavazói nagy részének semmi köze nincs ehhez a kirekesztő magatartáshoz. A Jobbik szavazóira is szükség lesz ahhoz, hogy a városokban változás legyen.

Az elmúlt egy évből is bőven akad jobbikos hangfelvétel. Sneider egy hangfelvételen arról beszél, hogy „jöhetnek a cigányok, mindenkit agyonütök”. Önöknek ez vállalható?

A DK számára semmilyen kirekesztő gesztus nem elfogadható. De az előző ciklusban ez a Sneider Tamás volt az Országgyűlés alelnöke. Akkor még a Fideszt ez nem zavarta.

Lesz a megyei jogú városokban teljes ellenzéki együttműködés az önkormányzati választáson? Például Egerben indítanak Mirkóczki Ádámmal szemben baloldali jelöltet?

Ki fog derülni, hogy ki a leginkább alkalmas jelölt. Sok városban zajlanak az egyeztetések. A lényeg, hogy egy jelölt legyen a Fidesszel szemben, és az győzze is le a Fideszt.

A Jobbik szemmel láthatóan a rendszer ellenzékeként határozza meg magát.

Ha ez így van, akkor ez a DK számára fontos iránymutatás. Minden olyan pártra szükség van, amelyik meg akarja buktatni ezt a diktatúrát.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142942

Ajánljuk még a témában