Virtuális harctereken képzik a magyar helikopterpilótákat

2019. február 8. 18:38

Több helikoptertípust is képes szimulálni az az ultramodern szimulátor, amelyet egy meg nem nevezett francia cég szállított az Európai Védelmi Alap közreműködésével.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tartott eseményen elmondta: újabb állomásához érkezett a honvédelmi és haderőfejlesztési program. Hozzátette: ebben a térségben egyedülálló képességet hoztak létre francia támogatással. A mintegy egymilliárd forintos beruházás elengedhetetlen Magyarország, a magyar katonák szempontjából, és bízik abban, hogy más nemzet pilótaképzésében is részt tudnak venni. A most rendszerbe állított szimulációs berendezés – helicopter crew tactical trainer (HCTT) – a kornak megfelelő szintű technológiával biztosítja, hogy a katonák a lehető legfelkészültebben nézzenek szembe a modern hadviselés kihívásaival – mondta a miniszter.

Magyarország és a Magyar Honvédség Európában is példaértékű fejlesztésen megy keresztül – hangsúlyozta Benkő Tibor, hozzátéve: a szimulátorok ma már a modern harcászati kiképzés alapvető eszközei. Közölte: legalább száz, de inkább százhúsz pilóta kiképzését kell a jövőben megvalósítani, csak a forgószárnyas helikoptereket tekintve. Tájékoztatása szerint a szimulációs eszköz minden, a Magyar Honvédségben rendszeresített vagy rendszeresítés alatt álló helikoptertípust képes modellezni, és a jövőben beszerzendő eszközök és fegyverrendszerek paraméterei szerint bővíthető.

A honvédelmi miniszter szólt arról, hogy nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren, Európában is kiemelt lesz a szolnoki helikopterbázis a helikoptervezetők és a kezelő személyzet kiképzése tekintetében. Benkő Tibor köszönetet mondott a beruházást támogatóknak, köztük a francia Thales cég képviselőinek. Kiemelte: a beruházás rövid időn belül meg fog térülni, hiszen ha a szimulátoron végrehajtott feladatokat a valóságban kellene megtenni, az „horribilis összeg” lenne. Hozzátette: a fejlesztést folytatni szeretnék, a különleges műveleti egységet érintően is lesznek előrelépések. Közölte, a fejlesztések célja, hogy Magyarország, a magyar emberek számára minél nagyobb biztonságot tudjanak nyújtani.

Az MTI helyszíni információi szerint az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopteres projektjeit támogató Multinational Helicopter Initiative (MHI) program keretében, francia támogatással 2017. márciustól állt rendelkezésre a harcászati szimulátor kiépítéséhez szükséges pénz, maga a telepítés 2018. októberétől novemberéig tartott. Azóta a rendszerpróbával egybekötve zajlik a kezelők kiképzése;egy hasonló szerkezettel az angliai Lutonban 80 helikopterpilótát képeztek ki.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142905

Ajánljuk még a témában