Orbán Viktor Magyarországa mutatja az utat a Nyugatnak a túléléshez

2019. február 8. 9:54

Scott McConnell
The American Conservative
Orbánnak azért van rossz híre, mert civilizációs kulcskérdésekről beszél, amelyekkel Európa szembenéz, olyan kérdésekről, amelyeket a gazdagabb országok utálnak hallani.

„Kísértet járja be Európát – Kelet-Európa kísértete. Magyarország alig népesebb Virginiánál, és népessége minden évről évre egy kicsit kevesebb. Jelentős támogatásokat kap a gazdagabb EU-országoktól, jó borai vannak, de alig van olyan ipara, ami ne függne a német autóipartól. Hadseregének nincs kapacitása külföldi beavatkozásokhoz.

És mégis, Európában Magyarország mindig a címlapokon van. A francia közép-jobb hetilap, a Le Point arra figyelmeztet, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor »egy másik Európa körvonalait rajzolja fel«. Pár hónappal ezelőtt az Európai Parlament a „hetes cikkely” szerinti eljárás alá vetette Orbán kormányát, amely akár azzal is végződhet, hogy megvonják Magyarországtól a szavazási jogot az EP-ben. A Le Point baljóslatúan ír a lengyel-magyar tengelyről és Olaszország új populista kormányáról.

Nehéz volna Orbán kormányát pontosan elhelyezni egy politikai szabadságot mérő skálán. Hozott pár intézkedést Magyarország igazságszolgáltatása és az ellenzék ellen, ami növelte a kormányzó párt hatalmát. De az emberek még mindig sorsdöntő választásokon szavaznak. Az ellenzékieket nem börtönzik be az ölik meg. Franciaországgal ellentétben itt nincsenek brutális intézkedések a tüntetőkkel szemben, bár az is igaz, hogy a magyar kormány nem néz szembe állandó és néha erőszakos tüntetésekkel. Ha meglátogatja Budapestet, idővel találkozol azzal a vélekedéssel, hogy Orbán gyenge pontja a haveri kapitalizmus: kormányának nem sokkal ezelőtti erőfeszítései, hogy megnöveljék a túlmunka keretét, amit egy vállalat megkövetelhet, hangos és erős demonstrációkba torkollott. Mindent egybevetve azt mondanám, hogy Orbán nem példás demokrata, sem a nyitott gazdaságot példaértékűen megvalósító technokrata, de nem nevezhető diktátorjelöltnek sem.

Orbán rossz hírének semmi köze ahhoz, hogy rejtélyes módon megszegi annak a szabályait, amit a nyugat-európai vezetők jó kormányzásnak hívnának. Orbánnak azért van rossz híre, mert – egy politikushoz képest meglepően világos nyelven – civilizációs kulcskérdésekről beszél, amelyekkel Európa szembenéz, olyan kérdésekről, amelyeket a gazdagabb országok utálnak hallani. (…)

A szembesülés a kelet-európai ellenállással a progresszív dogmatikával szemben bátorító élmény. Először a hetvenes évek közepén találkoztam vele a Columbia Egyetemen. Egy sármos, kedvelt demokratikus szocialista professzor mindenféle Marx-szövegeket olvastatott diákjaival, s engesztelhetetlenül levonta a következtetést, hogy a „későkapitalizmus” hamarosan és elkerülhetetlenül összeomlik, ráadásul ennek örülnünk kell. Abban a szemeszterben azonban két lengyel diák is felvette az órát, egyikük egy nő, aki a börtönt megjárt disszidens volt. S legalább annyira ismerték az ő Marxukat, mint a professzor: okosak voltak, hangosak, és egyáltalán nem dőltek be a professzornak. Élvezetes hónapok voltak azok, és számomra igen emlékezetes, hogy a kelet-európaiak többé-kevésbé mentesek a nyugati öngyűlölettől.

Talán megint ott vagyunk, hogy a nyugatiak megint tanulhatnak a keletiektől azzal kapcsolatban, hogy mi igaz és lényegi a saját társadalmukban. Természetesen vannak párhuzamok a kommunista célok és a nyitott határok projektje között. Mindkettő forradalmi vágy, s mindkettő le akarja rombolni és átalakítani a nyugati civilizációt egy olyan modell mentén, amivel kapcsolatban nincs megbízható emberi tapasztalat. Ezen logika szerint a hatvanas-hetvenes évek egyfajta átmenetnek tekintendők, amikor a nyugati szocialisták a harmadik világ felé kacsintgattak – Kína, Kuba, Vietnam, Nicaragua -, miután a Szovjetunió már vállalhatatlan lett, és a saját proletariátusuk megszűnt megbízható forradalmi bázis lenni. Ma a progresszívek azt remélik, hogy a társadalmi igazságosság a demográfiai változások által generált politikai káoszból fog kinőni.

Kelet-Európa hangja nélkül a Nyugat aligha állt volna ellen az első progresszív csapásnak. Még egyszer: a Nyugatnak szüksége van a keleti hangokra, hogy megtalálja a túlélés ösvényét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tiszta és világos gondolatok!

Orbánnak van politikai jövője is, mert villámgyorsan felismeri a legújabb lényeges problémákat, és precíz-követhető válaszokat ad rájuk.

'Nyugat' országaiban a gazdaság alakítja a politikát. Errefelé fordítva van, mert a gazdaságot nulláról kell megteremteni.

Bizony, az Orbán-kormánynak annyi az elköltésre váró bespájzolt készpénze, mint a bal-lib kormányoknak a külföldi spekulánsoknak kispájzolt adósságtengere.
Akkor a kettő közül melyik is a hülye, lopós idióta?
Ennyi a különbség, mondjuk a kettő teljesen más kategória, bár a pénzről szól mindkettő.

"Ma a progresszívek azt remélik, hogy a társadalmi igazságosság a demográfiai változások által generált politikai káoszból fog kinőni."
A háttér mély állam - minden egyes bekódolt válságát - a békéért, jó és hasznos háborúk, népirtások árán oldja meg.
1. Így giga nyereséget-profitot szerez magának.
2. Aljasságuk balhéit mindig a bűnbakokkal - Vilmos császár, németek, Hitler, németek, magyarok estébé - vitethetik el.
TEHÁT: Úgy kell a migránskáosz, polgárháborúk, politikai blokkok háborúi - a háttér mély államnak - mint Szaharában egy kulacs víz a szomjazónak a harmadik napon.
Persze, ezt úgy akarják megvívni, hogy mások elrohadjanak a szétrohasztott életterükben, miközben ők maguk nyugalmasan golfozhassanak, úszkálhassanak, kóser húsok között lakmározva -

hülye is vagy, lopós is vagy, idióta is vagy, de ezzel születtél.
Viszont, az, hogy buta-bugris is vagy, azt már te harcoltad ki magadnak...

Nem németektől, a franciáktól
, oroszoktól kell félni, nem róluk beszéltem, hanem ezekről:
Áthatolhatatlan kerítés veszi körül Soros György rezidenciáját |
Soros György tőzsdespekuláns Long Island szigetén, a Hamptons nevű luxusnegyedben épült villáját helyenként három méter magas fal veszi körül.

Hát még a 37% - a jó szoci Hornék így puccsoltak kétharmadot, 94-ben, bizony.

96:13 az egyéni választókörzetek győztes mandátumainak száma a Fidesz javára.
Az, kb. úgy 85%-os parlamenti többség, a demokrácia őshazájában, Angliában, ugyebár.
A 85 helyett 67%-kal kell beérnünk, csak, hogy a pofátokat járathassátok...

Válaszok:
Schollander | 2019. február 8. 14:51

A progresszívek pont a demokráciát akarták leépíteni, mivel az akadályozná a társadalammérnököket nagy terveik véghezvitelében.
Ebben tökéletesen hasonlóak voltak a fasisztákhoz és a nácikhoz. (a bolsevikokhoz nem, ők soha nem gondolkodtak demokráciában)

Ó, most ez a hozzászólás visszavitt a '90-es évekbe, a nagyképű és arrogáns SZDSZ-es lekezelések korába.
Csakhogy azok az idők már elmúltak, barátom, ma már ez nem elég! :)

"96:13 az egyéni választókörzetek győztes mandátumainak száma a Fidesz javára."

Nofene.

96+13=109
Hogyan nőtt 106-ról 109-re az egyéni ogy. képviselők száma?
(A valasztas.hu 106-ról tud.)

Hogyan nőtt 91-ről 96-ra a Fidesz-KDNP egyéni képviselők száma?
(A valasztas.hu 91-ről tud.)

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. február 8. 14:58

Megnézted, hogy mire válaszoltál egyáltalán? :)
Nem kell zokon venni, ha a semmire nagyképű stílusod előtt nem esnek hasra az emberek.

Viszont amire elfelejtkeztél válaszolni: mitől is vagy te ekkora Magyarország szakértő, ha nem itt élsz?

33+18, az öööö, annyi mint: 67!
Komolyra:
és - mint a Bokros-Surányi-Kuncze trió mutatja - a 18% volt az abszolút győztes.
Azaz, a 67.
Ügyes.

Én nem guglizom végig minden hsz-emet, mint egyesek, akik azt sem tudják, ki volt Ada Kok, vagy Armin Hary.

Válaszok:
Schollander | 2019. február 8. 15:07

Én igyekszem pontos adatokat írni (most is pontos adatokat írtam).
De ha netán mégis tévedek és ezt valaki rámbizonyítja,
akkor én azt elismerem,
és – ellentétben veled – nem próbálkozom mellébeszéléssel, illetve hazugsággal.

Ilyet csak akkor lehetne leírni, ha a zsebedben lenne a bölcsek köve, ami alapján megfellebezhetetlenül a teljes igazságot tudod kinyilvánítani.
Ha nem így van, akkor egyrészt nem tudhatod, hogy én mennyit éltem Nyugat-Eu-ban, és azt sem, hogy a tudásom mennyire releváns, ahogy a sajátodról sem tudhatod - mivel folyton olyasmikre hivatkozol, ahol nyilván nem voltál ott személyesen, hanem a sajtóból olvastál róla.

Az eredetiséget én mindig díjazom.
Most aztán szuper eredeti voltál.
Szó szerint, mint a buta-bugris.

A lényeg a kormányzati tevékenység közhaszna.

yndi kis barátainak "demokratikus" kormányzása alatt sikerült egy jobb sorsra érdemes országot megfosztani a tulajdon nyűgeitől, az a különösen felháborító, h. azokat is, akik sohasem szavaztak rájuk. Ez A demokrácia?

Nem sorolom a problémákat, amikkel nem tudtak mit kezdeni, sőt, súlyosbították azokat.

Most a dolgozó, gyermeket nevelőknek JOBB. Az ország láthatóan , érezhetően gyarapszik.

Kell még valamit kérdeznem, Ildikó?

yndi agyszüleményihez képest a sötét éjszaka verőfényes nappal. Gyakorlati érzék nulla. Képtelen megérteni, tudomásul venni, h. kis barátainak kormányzása alatt TÚL jól sikerült az ország gazdasági lerohasztása.

Egyetlen volt "szocialista" országban sem volt ilyen rabló privatizáció, ennyi pénz nem ment ki offshore számlákra, nem volt és maradt ennyi az államadósság.

Az a vezető réteg él tovább a mai ellenzékben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés