Reuters: Pompeo a Huawei-ről és a védelmi együttműködésről fog tárgyalni Magyarországon

2019. február 8. 22:19

A brit hírügynökség szerint két téma szerepel az amerikai külügyminiszter budapesti napirendjén.

Egy magas rangú külügyminisztériumi tisztviselőtől a hírügynökség megtudta: Budapesten, Pozsonyban és Varsóban a Huawei kínai techóriás elleni koordinált fellépésről fog egyeztetni az amerikai külügyminiszter a közép-európai körútján -– közölték honlapjukon pénteken.

Mint ismeretes, az amerikai kormányzat gyanakvással tekint a kínai óriáscégre, ugyanis azt gyanítják, hogy a kínai kormánynak dolgoznak. Épp ezért érkezik Magyarországra, ugyanis tervek szerint óriási logisztikai központot építene a cég magyar területen – közölte a Reuters.

Ebből szempontból Lengyelországban sem dőlhetnek hátra az amerikaiak, ugyanis nemrégiben egy volt lengyel hírszerzőt vádoltak meg azzal, hogy a kínai cégnek kémkedett, éppen akkor, amikor kiderült, hogy a Huawei egy kibervédelmi központot építene a lengyel állam számára.

Természetesen a kínai cég tagadja a vádakat, hogy a kínai vagy akármelyik kormány befolyása alatt állna.

Budapesten és Pozsonyban ezen felül még egy másik témáról is tárgyalni fog a névtelenséget kérő hivatalnok szerint Pompeo: mégpedig az ún. védelmi együttműködésről, aminek a meghosszabbítását a két ország egyelőre nem írta alá.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142915

Ajánljuk még a témában