Paksi szerződések: másodfokon is nyert Jávor Benedek

2019. február 8. 16:00

A bíróság döntése értelmében több iratot kell kiadnia a magyar államnak, mint amennyit az első fokú döntés előírt.

Facebook-videóban jelentette be Jávor Benedek, hogy másodfokon is megnyerte a magyar kormánnyal és Roszatommal szemben megindított pert a paksi bővítés megvalósíthatósági szerződéseinek részleges nyilvánosságra hozatala érdekében. Ezeket a szerződéseket decemberében írta alá a magyar kormány és az orosz fél.

Aláírásuk után a kormányzat részéről ezeket a szerződéseket titkosították, és nem adták ki őket, emiatt már évek óta harcoltam azért, hogy a közvélemény is megismerhesse azokat – ismertette az előzményeket a nyolcperces videóban Jávor Benedek. Ugyan a titkosítás időközben megszüntették, azonban üzleti titokra hivatkozva továbbra sem adták ki a képviselőnek a szerződéseket, ezért végül ő bírósági eljárást indított, amiben most hozták meg a másodfokú, jogerős döntést.

Eszerint Jávor Benedek részére a szerződés azon pontjai, amelyek nem képezik üzleti titok részét, azok kiadhatók, mégpedig több, mint amennyit az első fokon megítéltek: az EP-képviselő szerint ugyanis a másodfokú döntéssel még több iratról került le az üzleti titok minősítés, így több iratot kell átadnia a paksi bővítés projektcégének Jávor Benedeknek.

A képviselő szerint azért is jelentős győzelem, mert több, általa precedensértékű kijelentést tett a bíróság a személyére vonatkozóan, így nem „visszaélésszerű adatigénylő” a bíróság szerint. Jávor Benedek szerint nagy győzelem a pénteki döntés a paksi bővítés átláthatósága ügyében, azonban arra számít, hogy a Kúria elé fog kerülni, így a szerződések legkorábban jövő év elején derülhetnek ki a szerződések, ez pedig azt jelentheti, hogy a paksi szerződések nem játszhatnak szerepet az EP-választás kampányában.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142897