Belga és holland gyerekek ezrei tüntettek

2019. február 8. 21:53

Zsinórban ez volt az ötödik alkalom, hogy a legfiatalabbak utcára vonultak, hogy így üzenjék meg a döntéshozóknak: szerintük nagyobb erőfeszítésekre van szükség a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A belga sajtó tájékoztatása szerint a Youth for Climate nevű mozgalom által kezdeményezett, és az ötödik csütörtök délelőtt megrendezett belgiumi megmozdulások központi menete ez alkalommal a Brüsszeltől mintegy harmincöt kilométerre található Leuven egyetemi városban zajlott – számolt be a megmozdulásról az Euronews honlapján pénteken.

A portál értesülései szerint Brüsszelben mintegy háromezer fős menet indult az előző hetekben szervezett felvonulással megegyező útvonalon, az északi pályaudvartól a belvároson keresztül a főváros déli pályaudvaráig. Ez alkalommal főként az ország északi, flamand nyelvű régiójában szervezetek megmozdulásokat, Antwerpen, Kortrijk és Hasselt városaiban hívta utcára a fiatalokat. A déli, francia nyelvű régióban, a vallóniai Mons egyetemén is tüntetés kezdődött a klímavédelem fokozása érdekében, valamint Herve és Arlon középiskolás diákjai jelezték, hogy támogatják az egyetemisták törekvéseit.

Holland sajtójelentések szerint most Hágában csatlakoztak a déli szomszédnál folyó megmozdulásokra: ott fiatalok ezrei álltak fel az iskolapadból és vonultak utcára az elkötelezettebb holland éghajlat-politikát követelve csütörtök délelőtt.

A résztvevők az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésének fontosságára akarják felhívni a politikusok figyelmét azt követően, hogy a holland környezetvédelmi hivatal múlt hónapban készített jelentésében kijelentette, a cél, amely szerint az 1990-es szinthez képest 25 százalékkal csökkentenék a kibocsátást 2020-ra, „nem érhető el”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142914

Ajánljuk még a témában