Tévedtem

2019. február 6. 17:32

Bauer Tamás
Facebook

Tévedtem a főpolgármester-jelölti előválasztás egy vonatkozásában.

„Néhány napja egy más ügyben azt kérdezte tőlem egy hozzászóló, hogy nem gyakorolok-e önkritikát. Arra az ügyre esetleg még visszatérek, annál nem gondolom, hogy tévedtem volna. A főpolgármester-jelölti előválasztás egy vonatkozásában azonban igen. Néhány éve egy cikkben attól tartottam, hogy egy előválasztáson az a jelölt győzhet majd, akinek pártja több szervezett aktivistát tud mozgósítani – nyilván az MSZP-re gondoltam – és nem az, amelyiknek egy tényleges választáson jobbak az esélyei. Nos, ebben nyilvánvalóan tévedtem. Az MSZP mozgósította mintegy hatezer hívét, akik aláírással is támogatták Horváth Csaba elindulását, és le is szavaztak rá. Karácsonyt ennél kevesebben támogatták aláírással, viszont több mint huszonhét-ezren szavaztak rá. Lehettek köztük DK-sok, Párbeszéd-hívek és mások is. A baloldali-liberális budapesti szavazótábor leginkább elkötelezett, aktív magja elment, és határozottan döntött: Karácsony Gergely legyen Tarlós ellenfele a főpolgármester-választáson. Ez örömteli fejlemény. 

Karácsony szerint itt senki sem szenvedett vereséget. Ez szerintem nem így van. Az, hogy Karácsony ilyen arányban nyert, Horváth Csaba számára bizony vereség, amin neki is és az MSZP-nek is el kell gondolkoznia. Úgy tűnik, a legszűkebb MSZP-s körön kívül nem tartják őt sokra a Fidesszel szembenálló választók. Érdemes újragondolniuk, hogy vajon célszerű-e őt nyerhető helyen kerületi polgármester-jelöltnek elindítani, nem jár-e jobban, ha listáról kerül be a fővárosi közgyűlésbe. 

Karácsony fölényes győzelme a többi, a múlt heti előválasztáson részt nem vett párt számára is új helyzetet teremt. A Momentumnak nagyon meg kell gondolnia, hogy érdemes-e tovább keresnie újabb jelöltet, Puzsérnak és az LMP-nek pedig azt, hogy ha gondolnak esetleg arra, hogy valamilyen ürüggyel lemondanak a számukra nem túl ígéretes „második fordulóról”, viszont Puzsér mégis elindul magán a főpolgármester-választáson, akkor nem tűnnek-e egyértelműen a Fidesz szövetségesének. Ugyanez vonatkozik a liberálisokra is. ”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142780

Ajánljuk még a témában