Előválasztási győztes, nyomás alatt

2019. február 5. 07:35

Lakner Zoltán
168 Óra

A többhetes kampány a budapesti választópolgártok nem egészen két és fél százalékát vette rá a véleménynyilvánításra.

„Hóban, fagyban, sárban szavazhattak egy héten át a budapestiek az ellenzéki előválasztáson. Ez nem csupán meteorológiai tényállítás, hanem hovatovább politikai üzenet, miután az előválasztási eredményt értékelő MSZP-s, párbeszédes, DK-s és Szolidaritás-politikusok egyike sem mulasztotta el az időjárási viszonyokat megemlíteni. Hogy ugyanis tél van.

A több mint harmincnégyezer leadott szavazat, amelynek nyolcvan százalékát Karácsony Gergely kapta, elsősorban, és ezt minden irónia nélkül állíthatjuk, a várakozásmenedzsment sikere. Sem a szervezők, sem a közvélemény nem számolt ekkora részvétellel, ami elképzelhetetlen lett volna a szavazóhelyiségként szolgáló utcai sátrakban dideregve dolgozó aktivisták nélkül.

Más összevetésben a siker mértékének megítélése kevésbé egyértelmű. A médiaeseményekkel, utcai plakátokkal kísért többhetes kampány a budapesti választópolgártok nem egészen két és fél százalékát vette rá a véleménynyilvánításra. Ha az előválasztási részvételt a 2014. októberire vetítjük, hat százaléknál kisebb számot kapunk, míg az akkori majdnem egységjelölt szavazatszámának most a tizenhat százalékát sikerült az előversengésbe becsatornázni. Mivel még sosem rendeztek előválasztást, nehéz megmondani, sok-e ez vagy kevés, jelez-e előre bármit az őszi önkormányzati választási részvételre vonatkozóan.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142654

Ajánljuk még a témában