Deák: „Ellenzéki politikai kommunikációs eszköz a korrupciózás”

2019. február 1. 16:27
Deák Dániel és Ligeti Miklós csapott össze az ATV-ben a korrupció témájában.

Valóban akkora a korrupció Magyarországon, ahogy azt a Transparency International méri? Ez volt a témája annak a péntek reggeli vitának, amelyet az ATV-ben folytatott Deák Dániel, politológus, a Figyelő főmunkatársa és Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója

A Transparency módszertana nem azt méri, hogy mekkora a korrupció valódi szintje, hanem azt, hogy mit érzékelnek a Transparency által megkérdezett szervezetek – mondta a műsor elején Deák Dániel. Szerinte a valós korrupció és az érzékelés között jelentős különbségek vannak. Ez annak köszönhető, hogy a korrupció az ellenzék legfőbb kampánytémája, azt politikai kommunikációs eszközként használják, így mivel sok szó esik róla, az érzékelés szintje is magasabb. A valós korrupció viszont az Eurostat adatai szerint jóval, akár 20 százalékkal is alacsonyabb – mondta a Figyelő főmunkatársa.

Hogy lopnak, ha dinamikusan növekszik a gazdaság?

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a korrupció a gazdasági növekedés gátja. Deák erre úgy reagált, hogy a növekedés Magyarországon az egyik legmagasabb az EU-n belül, az OECD adatai szerint pedig az idei évre és a következő évre is magas gazdasági növekedéssel számolhat hazánk.

Szóba kerültek a hazai közbeszerzések is, amelyek kapcsán Deák Dániel elmondta: egy közbeszerzésen nyerni nem jelent korrupciót. Szerinte a közbeszerzések kapcsán kitapintható, hogy a jelenlegi kormány teljesen más gazdaságpolitikát folytat, mint balliberális elődjei. Az Orbán-kormány deklarált célja az, hogy a stratégiailag fontos ágazatokban ne külföldi cégek domináljanak, hanem magyar tőkéseket termeljen ki az ország, ehhez képest 2010 előtt külföldi multinacionális vállalatok nyerték el a közbeszerzéseket – mondta Deák, aki szerint felmérések igazolják, hogy a magyar választók szerint is fontos, hogy magyar tulajdonban legyenek azok a cégek, amelyek a nemzetstratégiai ágazatokban meghatározó szereppel rendelkeznek.

„Nem közbeszerzésekről jöttünk beszélgetni”

A műsorvezető a beszélgetés ezen pontján Ligeti Miklóshoz fordult, megkérdezte tőle, hogy jobba-e a magyar tőkés a külföldi nagytőkénél. Ligeti nem válaszolt a kérdésre, „nem a közbeszerzésről, hanem a korrupcióról jöttünk beszélgetni” – mondta, majd felolvasott egy vélhetően 2010 előtti fideszes nyilatkozatot, miszerint Magyarországon a korrupció mértéke a gazdasági növekedés gátjává vált, az ország pedig visszacsúszott a korrupciós listán. Deák erre azt mondta, hogy 2010 előtt az Alstom-ügy vagy a 4-es metró ügye miatt volt alapja a korrupciós vádaknak, majd hozzátette, hogy a korrupció mindig nagyon fontos eleme a magyar politikai közbeszédnek, szerinte a mindenkori ellenzék állandóan korrupcióval vádolja a mindenkori kormányt, „mindenki ezzel támadja a másikat”, pont ezért magas mindig a korrupciós érzékelés. Ligeti szerint a korrupció társadalmi jelenség, és azt nem lehet máshogy mérni, csak érzékelések vizsgálásával.

A műsorvezető szerint a kormány válasza annyi volt a Transparency jelentésére, hogy a Transparency csak egy „sorosista szervezet”. Deák szerint az, hogy „Soros Györgyhöz köthetők ezek a szervezetek, az Open Socitey fizetési listájából egyértelművé válik.” Ligeti annak kapcsán, hogy mennyire köthető Soros Györgyhöz Transparency, csak annyit mondott, hogy bár ő készült ebből, de „húsz másodperccel a zárás előtt most már ne erről beszélgessünk”, majd inkább elkezdett a letelepedési kötvényekről és a Gruevszki-ügyről beszélni.

A Transparency International kutatási módszertanáról egyébként a Mandiner is készített már interjút Fodor István Széchenyi-díjas villamosmérnökkel, aki a Sólyom László köztársasági elnök által felállított négytagú Bölcsek Tanácsának volt tagját, valamint társszerzője volt az oktatás és korrupció témában megjelent Szárny és teher című kötetnek. Fodor májusban lapunknak azt nyilatkozta, hogy „a Transparency International és magyarországi szervezete az ország parlamenti választásának politikai kampányakciójává silányította ezt a témát, és ezzel hiteltelenné tette a korrupció elleni küldetését.”

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem értem. Ha az Eurostat méri a valós korrupciót (hogy hogyan lehet ilyet mérni, az megint egy külön kérdés), akkor minek mérni az "érzékelt" korrupciót? Nem lehet, hogy a korrupció állandó ismételgetése a sajtóban torzítja ezt a bizonyos "érzékelt" korrupciót?

Csak azé kérdem, mert 2010 előtt valóban voltak korrupciós ügyek, ügyészségi, bírósági szakaszban, most meg szinte semmi. Szóval nem tudom, ki mit érez, meg hogyan érez, de eléggé szubjektív dolognak tűnik.

Tőlem is kérdezte valaki ismerős, szinte csodálkozva, hogy szerintem ez nem egy maffiaállam? Én meg visszakérdeztem, hogy mégis mi igazolja, hogy ez itt maffiaállam? Erre jött a korrupcióval. Mészáros Lőrinc gazdag lett. Én rákérdeztem, hogy Csányi, Demján, Gyurcsány gazdagodása oké? Mészáros Lőrincé mitől különleges?

Nincs itt semmi látnivaló, ez az ország semmivel sem korruptabb a szomszédaihoz képest.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. február 1. 17:04

Vagy gondoljunk csak bele a 90-es évek közepe-vége felé. A maffiaszerű leszámolásokra. Ha az volt a demokrácia csúcsa, akkor a mostani mitől lenne maffiaállam?

Érdemes megnézni oldalt a kapcsolódó híreket:

https://transparency.hu/adatok..
---
CPI 2018
A régió végén kullog Magyarország korrupciós megítélése – itt a Transparency International legfrissebb világfelmérése

CPI 2017 - Történelmi mélypontra süllyedt Magyarország korrupciós megítélése

CPI 2016 - Magyarország továbbra is lejtmenetben

Korrupció Érzékelési Index 2015
(Magyarország három hellyel hátrébb csúszott a világ legátfogóbb korrupciós ra...)

Korrupció Érzékelési Index 2014
(Magyarország még mindig nagyon korrupt, és romlik a teljesítménye – ez derül ki a korrupció 2014-es világtérképéből)
---

Vicc az egész. A gyuribá pénzelte szervezete kínjában már összeszarja magát, de lassan nem tud minket hova lenyomni.

A baloldal áltudományos köntösbe bújtatva, és politikai érdektől vezérelve ismétli az ősi mondást: rágalmaz csak bátran, valamennyi úgyis megmarad belőle...

Az érzések megcsalhatnak arra hajlamos egyedeket.

Egy régi viccben az anatómia professzor vizsgáztat egy medikát és megkérdezi:
„Van-e csont a péniszben?”
A medika határozott válasza: Igen, van.
Mire a professzor:
„Ugyan kollegina, maga azt csak úgy érezte.”

"2010-ben az ellenzék eldöntötte, hogy a Fideszt folyamatosan korrupcióval és lopással vádolja, azaz azzal, amit ő gyakorolt folyamatosan. mert az emberek erre érzékenyek."

Nem pont így volt. A szociknak nagyon kínos volt a téma. Kussoltak. Abban bíztak akkora trágyadombot hagytak maguk után, hogy legkésőbb a választásokon megbukik a kormány, de inkább 2..3 év alatt. Aztán idedobták Jóbarátot USA-ból, az ügyvivőt és ő hozta a mindenütt jól bevált menüt. A NAV szökevény zöld dossziéja sose nyílt ki, de akkor kezdődött a korrupció nyomatása, amit aztán ezek a Soros szponzoráltak mérnek. Az érzetet, amit ők generálnak.

Ha már korrupciózás ... Ballibek! Nem szégyen tanulni az ellenségtől!

https://youtu.be/szaKnOhJbow

A "székesfehérvári APEH- ügy"-ként elhíresült Mesterházy Sándor és 65 társa ügyében a 2010-ben kezdődött perben 2019 február végén lesz meg az elsőfokú ítélet. Fellebbezés, majd másodfok, új eljárás, új fellebbezés, és így tovább, és így tovább - húzzák majd évekig.
A sok korrupt adóhivatali vezető meg röhög a markába.
Az igazi nagy halakig el sem jutott a nyomozás...

Lánczi és Hollik is lemosta Donáthot és Tordait:-)))
Csak így tovább

A Tejútrendszer legnagyobb korrupciója hogy egy fedezeti alapkezelő milliárdokat fizet, vàlasztott és nem vàlasztott képviselőket, döntéshozókat és influenszereket, ügynököket, propandistàkat vesz meg, hogy aztán a káoszban még nagyobbat kaszálhasson. Ligetinek erre nem maradt ideje a végén, annyi baromságot hordott össze.

Megyó szóban erős. Úgy adja a tanácsait.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés