Miért baj, hogy Magyarország nem köztársaság?

2019. január 25. 20:20

Tóth Szilárd János
Mérce
Egyáltalán nem lényegtelen, hogy mit gondolunk erről a kérdésről.

„Filippov Gábor és Szűcs Zoltán Gábor tavaly nyáron megjelent esszéi óta lendületet kapott egy értelmiségi vita, amelyet általában »rezsimvitának« szoktak nevezni. Ez körülbelül arról szól, hogy a 2010 óta kisebb megszakításokkal kétharmados parlamenti többséggel kormányzó és mindenféle társadalomátalakító lépéseket megtevő rezsim vajon csupán egy kicsit sárga, kicsit savanyú verziója-e annak, amit nyugati típusú liberális demokráciának szoktak nevezni, vagy pedig valami más.

És ha valami más, akkor meg mi a lópikula? Hibrid ellenforradalom? Kompetitív autoriter rezsim? Illiberális demokrácia? Autoriter kapitalizmussal vegyített felhalmozó állam? Királyság? Plebiszciter vezérdemokrácia? Maffiaállam? Esetleg más?

Azt hiszem, egyáltalán nem lényegtelen, hogy mit gondolunk erről a kérdésről. Leginkább azért nem, mert az, hogy mit jelent manapság politizálni, mit lehet a kormányzattal szemben elérni és melyek az ennek érdekében alkalmazandó eszközök, jórészt azon fordul meg, miként határozzuk meg azt a valamit, amelynek a keretei között (néhányunknak csupán fél lábbal) élnünk adatott. Akik úgy látják például, Magyarország továbbra is liberális demokrácia, azok számára nyilvánvaló, hogy a kormánypárt ugyanolyan módszerekkel és ugyanolyan könnyedén elzavarható, mint az efféle rezsimekben rendesen lehetséges. Akik ezzel szemben úgy látják, a magyarországi rezsim valami más, azok számára meg ennek az ellenkezője a nyilvánvaló. Vagyis a lényeget tekintve az, hogy a politikai versengés jócskán eltorzult és ebből adódóan a kormányt valójában nem is lehet »csak úgy« elzavarni.

Nem árulok zsákbamacskát: a magyarországi rezsim szerintem sem csupán a nyugati típusú liberális demokrácia kicsit sárga, kicsit savanyú verziója, hanem valami más. De ez az írás nem annyira arról szól, hogy micsoda, ha már valami más. Elsősorban inkább arról, ez miért fáj sokaknak, beleértve a liberálisokat, a baloldaliakat és a konzervatívok egy nem kis hányadát is.

Mert nyilvánvalóan sokaknak fáj.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Azt hiszem, egyáltalán nem lényegtelen, hogy mit gondolunk erről a kérdésről."
Jaj, dehogynem lényegtelen, hogy ti mit gondoltok erről a kérdésről. Éttermiségi vita, az - innen nézve csak pár okoskodó semmirekellő hülyének látszatok.

"Azt hiszem, egyáltalán nem lényegtelen, hogy mit gondolunk erről a kérdésről."

Az írás címéből látni, hogy tökéletesen lényegtelen.

Nem érdekli őket, mert a saját szemüknek sem hisznek, az agyműködésük pedig nem tudja befogadni, hogy az Alaptörvény kimondja:

"(1) Magyarország független, demokratikus jogállam.
(2) Magyarország államformája köztársaság.
(3) A közhatalom forrása a nép.
(4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja."

Vajon csak tettetik, vagy tényleg ennyire hülyék?

Rendszerek jönnek, mennek, Magyarország, mint eddig ezer évig, marad.

Komoly baj, hogy köztársaság. A király nélküli állapot az átkos 1918-as év legstabilabb öröksége. Jó, Trianon mellett. De annak sem örülök.

Most meg. De a technika (okostelefonok, okosorak) mar megvan hozza, hogy MINDEN allampolgar "kepviselove" valjon, kozvetlenul szavazzon minden kerdesrol.
El tudok kepzelni egy ilyen applikaciot, benne egy opcioval hogy ha epp nem erek ra vagy nem szavaznek, akkor epp pl melyik part allaspontjat vegye a szavazatomnak. Vagy epp egy "partpreferencia" opciot ami elso helyre teszi az altalam preferalt part allaspontjak, aztan vagy azt valasztom vagy nem. De ezt az automatat barmikor kikapcsolhatnam es ugy szavaznek ahogy nekem tetszik.

Csak azt kene korlatozni hogy ki nyujthat be torvenyeket (vagy ahhoz kene tenylegesen kepviselonek lenni, vagy epp ossze kene gyujteni megfelelo szamu tamogatast szinten az applikaciobol).

"mit jelent manapság politizálni, mit lehet a kormányzattal szemben elérni és melyek az ennek érdekében alkalmazandó eszközök?"

1. Normális esetben azt jelentené, hogy racionálisan érveljenek, álljanak elő olyan gondolatokkal, amelyek arról árulkodnak, hogy képesek jobban tenni az, amit most mások tesznek.

2. Nem hazugságokat, csúsztatásokat kell terjeszteni a neoliberális sajtó csatornáin és a közösségi oldalakon keresztül a magyarországi állapotokról.

3. Nem kellene arra törekedni, hogy nemzetközi szinten Magyarország lakossága érdekei ellenében tevékenykedjenek, arra számítva, hogy a "testvéri tankok" megdöntik a szabadon választott kormányt, arra is számítva, hogy a helytartók megjutalmazzák őket.

4. Nem kellene az ellenzéki képviselőknek, akik szeretnék megszerezni a választók bizalmát, műveletlen, tróger, bunkó, agresszív emberek módjára viselkedni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában