Szó sincs összeomlásról

2019. január 22. 16:24

A nyugati fősodort olvasva néha már-már úgy tűnik, hogy Oroszország ismét a szakadék szélén egyensúlyoz.

2019. január 22. 16:24
Stier Gábor
Stier Gábor
Demokrata

„A Nyugat mindent megtesz azért, hogy visszafogja az orosz gazdaság fejlődését. Az összeomlás veszélye ugyanakkor nem áll fenn. A Kreml globális ambícióinak megvalósítását ezzel a politikával meg lehet ugyan nehezíteni, Vlagyimir Putyin megtörése azonban így aligha valószínű.

A nyugati fősodort olvasva néha már-már úgy tűnik, hogy Oroszország ismét a szakadék szélén egyensúlyoz. Az országot lassan két évtizede irányító elnök, Vlagyi­mir Putyin hatalma gyengül, a rendszeren egyre jobban kiütköznek a fáradtság jelei, az eliten belül megjelentek az első törésvonalak, a gazdaság pedig egyre nagyobb válságban van, és társadalmi robbanás fenyeget. Év végi elemzésében a finn Helsingin Sanomat már a gazdaság összeomlását vetíti előre, a Forbes szerint elő kell venni a vészforgatókönyveket, míg a Die Welt a fenti prognózisokhoz képest megengedően úgy látja, hogy 2019-ben eljön az igazság pillanata.

Az elemzések ezen részét leplezetlenül áthatja a türelmetlen várakozás. A nyugati véleményformálók jelentős része ugyanis úgy gondolja, hogy ha Vlagyimir Putyin lelép a színről, akkor minden megváltozik, és Oroszország ismét kezelhetővé válik. Ezért aztán a szankciók egyik félig kimondott célja is az elit leválasztása a Kremlről, valamint a tömegek szembefordítása a hatalommal. A stratégiai távlatokban gondolkodók inkább a még Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter nemzetbiztonsági főtanácsadója által markánsan megfogalmazott, Oroszország kiszorítását, elszigetelését, szövetségeseinek leválasztását, az ország állandó politikai, katonai és gazdasági nyomás alatt tartását ajánló recepthez nyúlnak vissza.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2019. január 23. 13:20
Az amerikai szankciók elsődleges célja mindig gazdasági jellegűek voltak, amelyeket politikai köntösbe bújtattak. Európa is felkészülhet szankcióra az Északi Áramlat II miatt, persze ez is politikai köntösbe lesz bújtatva.
brabant89
2019. január 22. 21:38
Pajti, titeket olvasva meg az az ember benyomása, hogy a Nyugat áll az összeomlás szélén, már az utcára sem lehet kimenni, mert mindenhol migránshordák járnak és erőszakolják a nőket. Minden politikus - kivéve Orbán széljobber barátait - azon ügyködik, hogy Soros utasításait követve minél több migránst telepítsen be Európába.
kohazi
2019. január 22. 19:24
Az mind egy barom ki a káoszra játszik Oroszországban. Az atomfegyverek őrzése talán a mostani helyzetben biztosított.
Akitlosz
2019. január 22. 19:22
"A Kreml globális ambícióinak megvalósítását ezzel a politikával meg lehet ugyan nehezíteni, Vlagyimir Putyin megtörése azonban így aligha valószínű." Elég az. Aki időt nyer, életet nyer. Putyin sem fog örökké élni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik