Értelmiségiek, tudósok tüntettek Budapesten

2019. január 22. 23:27

A közgyűjteményi és közművelődési, valamint a tudományos területen dolgozók méltó megbecsülésért demonstráltak.

2019. január 22. 23:27

A közgyűjteményi és közművelődési, valamint a tudományos területen dolgozók méltó megbecsülésért demonstráltak az érintett szakszervezetek kedden, a magyar kultúra napján Budapesten.

A Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt tartott rendezvényen Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke arról beszélt, hogy hiányzik a területen a tisztesség bérezés és a tisztességes partnerség az állammal. Kifejtette: a levéltári, könyvtári, múzeumi dolgozók, valamint a művelődési házak dolgozói minden évben megünneplik a magyar kultúra napját, miközben egy évtizede várnak arra, hogy tisztességes és kiszámítható bérük legyen. Mint mondta, a kultúra és a tudomány területén a „törzsi torzsalkodás” állapota uralkodik, ezért nincsen kiszámítható életpálya ezen a területen. A nemzeti kultúrának a tudomány is része - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a tudományos területeken dolgozóktól az autonómiájukat, a biztonságérzetüket és a tisztességes bérhez való hozzájutás jogát veszik el.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke a tudomány megbecsüléséről szólva úgy fogalmazott: „a tavalyi évben ért minket a döbbenet, hogy elvonnak pénzeket az akadémiától, a kutatóintézetektől” – hangsúlyozta. Hozzátette: nem szabad hagyni, hogy az állam beleszóljon az akadémiai kutatóintézetek munkájába. 

Koreczné Kazinczi Ilona, a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezet (TUDOSZ) elnöke a tudományos kutatás értékéről, az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiányáról beszélve azt mondta: „fontos, hogy kiálljunk azokért az értékekért, amelyeket az MTA-n és más kutatóhelyeken a magyar kutatók elértek”. A szakszervezeti elnök szerint a kutatás az egyik legfontosabb része a gazdaságnak. „Ha nincs kutatás Magyarországon, akkor nincs gazdaság és nincs Magyarországnak jövője” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem lehet szétválasztani a kutatási helyeket, mivel az alapkutatásra épülnek az alkalmazott kutatások.

Kifejtette, hogy a tudományos területeken dolgozók bére, egzisztenciája válságban van. A fiatalok egy része – a jobb feltételek miatt – külföldre távozott. Koreczné Kazinczi Ilona szerint rendezni kell a kutatók bérezését, az infrastrukturális feltételeket és javítani kell a kutatók életpályájának kilátásain.

A beszédek után a demonstrálók rendőri biztosítás mellett vonultak át a Széchényi-szoborhoz, ahol mécseseket helyeztek el.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. január 23. 13:52
Értelmiségi tudósok, nofene akkor van munkás tudós paraszt tudós is Értelmiségi tudós az aki nem ért semmihez de ahhoz nagyon.
Peter8811
2019. január 23. 13:31
Szíven szúrt jótékonyság és a tökön szúrt nyugdíj.
Edvind Johnsson3.0
2019. január 23. 12:01
Sztjárkoljatok levéltárosok!
marós
2019. január 23. 11:02
A "tudósok" tudhatnák, hogy mire megy ki a játék, aki nem tudja az nem tudós, hanem hazaáruló-
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik