Szrtájk

Nem övezte nagy érdeklődés a szombati tüntetéseket

2019. január 20. 09:45

Az ellenzék által kommunikált „országos sztrájkhangulat” ellenére nem övezte nagy érdeklődés a szombati demonstrációkat, néhány százan vettek részt a meghirdetett eseményeken országszerte.

Szombaton a fővárosban és többi vidéki városban voltak útlezárások és tüntetések és a túlóratörvény ellen. Az országos tiltakozásokat a szakszervezetek Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsága szervezte, de számos párt, így az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum is csatlakozott a tüntetőkhöz.

Az ellenzék által kommunikált „országos sztrájkhangulat” ellenére nem övezte nagy érdeklődés a szombati demonstrációkat, néhány százan vettek részt a meghirdetett eseményeken.

Salgótarjánban nagyjából kétszázan demonstráltak

A városon végigvonuló autós felvonulást, majd a Fő téren tüntetést tartottak Salgótarjánban szombaton délelőtt, rugalmasabb nyugdíjbavonulási rendszert és a sztrájktörvény megváltoztatását követelve. A rendezvényen szakszervezeti vezetők és hét párt képviselői szólaltak fel.

Pécsen is tüntettek a munka törvénykönyvének módosítása ellen 

A szakszervezetek által szervezett demonstráció résztvevői egyebek mellett „Túlórázni jöttünk!" rigmusokat skandálva  „Elég!", „Nem leszünk rabszolgák!" és „Gundel menüt pécsi iskolákba!" feliratú transzparensekkel vonultak fel Pécs belvárosában. A tömegben látni lehetett az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum zászlóit is.
   
Tatabányán ellenzéki politikusnők szólaltak fel

Sztrájkot hirdettünk, de tárgyalásokra készülünk – mondta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szombaton Tatabányán, ahol a városháza előtti téren tartott kormányellenes tüntetésen a szakszervezeti szövetségek vezetői mellett az ellenzéki pártok női politikusai is felszólaltak.

Kevesen voltak Budapesten is

A szervezők a Fiatalok a Demokráciáért nevű civil szervezet és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, az országos tüntetéssorozat részeként Álljon le az ország – Budapest – blokád címmel hirdette meg a szombati eseményt.

A budapesti tiltakozók több irányból vonulnak a Clark Ádám tér felé, ahol beszédek hangzottak el.

A Hősök teréről 50-60 demonstráló indult el, majd a résztvevők száma az Oktogonon néhány százra nőtt. A tömegben látni lehetett több magyar és európai uniós, valamint egy Árpád-sávos zászlót. A menetet egy „Elegünk van” feliratú molinóval vezették fel. A tüntetők az Oktogontól hangos sípolással, dudálással, szirénázással vonultak. A demonstrálók egy másik csoportja a Szabadság híd pesti hídfőjétől indult a hídon és a budai alsó rakparton át a Clark Ádám tér felé. Magyar, európai uniós, illetve Momentumos zászlókkal vonultak. A menet idejére lezárták a Szabadság híd egyik sávját.

A tiltakozók egy rövid időre elfoglalták a Lánchidat is.

A gimnazista Nagy Blanka is beszédet mondott, szerinte az Orbán-kormány egy daganatos sejt, ami fel akarja falni a többi sejtet. Kijelentette: lejáratókampányt folytatnak ellene. Feltette a kérdést: meddig tűrjük hogy egyre szegényebbek vagyunk, míg Orbánék a mi pénzünkkel tömik a zsebüket? Bírálta, hogy Orbánék a Várba költöztek, illetve arról is beszélt, ahol freskókat takarnak le, ott könyveket fognak égetni. Az őt éles szavakkal kritizáló Bayer Zsoltnak is válaszolt Nagy: „az ócska kis prolik – vagyis a munkásosztály – termelik a segged alá a javaidat, ha nem lennének, nem lenne a haverjaidnak annyi pénze hogy neked most tévéműsorod legyen.”

(Mandiner,MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141761

Ajánljuk még a témában