Ezrek gyűltek össze Athénban Macedónia névváltoztatásának ratifikációja elleni tiltakozásra

2019. január 20. 16:42

Könnygázt is bevetett a rendőrség vasárnap Athénban, hogy feloszlassa a több tízezer fős tömeget.

2019. január 20. 16:42

Könnygázt is bevetett a rendőrség vasárnap Athénban, hogy feloszlassa a több tízezer fős tömeget, amely a Parlamentnél Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja ellen tüntetett – közölte a görög állami televízió.

Görögország minden szegletéből buszok vitték a tiltakozókat a fővárosba, amelynek központja a nemzeti lobogóktól kék-fehér „látványtengerré" változott. Helyi lakosok elmondása szerint évtizedek óta ez volt a legnagyobb demonstráció Athénban, felülmúlta a korábbi években a gazdasági megszorítások elleni megmozdulásokat is.  

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök 27 éves vita végére tett pontot, amikor tavaly megállapodott a macedón kabinettel arról, hogy a volt jugoszláv tagállamot Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaságnak) fogják nevezni. Szkopje már elfogadta az egyezményt, a görög parlament a jövő héten ratifikálhatja.

Görögország északi térségét Makedóniának hívják. Felmérések szerint a görögök mintegy hetven százaléka területi követelésektől tartva ellenzi, hogy a szomszédos balkáni országot Macedónia néven ismerjék el.

A névvita lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy Macedónia a NATO és az Európai Unió tagjává válhasson.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2019. január 21. 01:38
Nimt általában, a nép buta.
Bitrex®
2019. január 20. 22:26
Hetes cikkelyt a görögöknek!
Akitlosz
2019. január 20. 21:17
Megértem, hogy Nagy Sándort miért inkább Egyiptomban temették el fáraóként és nem a hazájában.
rajgy
2019. január 20. 18:59
Ezek jobban rettegnek a kis Macedonoktól, mint a románok a maroknyi magyarságtól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik