Mozgalmat indított az ellenzéki együttműködés érdekében Jávor Benedek

2019. január 18. 14:09
Jávor arra hívja fel az ellenzéki pártokat, hogy vitassák meg az közös kampány indítását és lehetőség szerinti a közös lista állítását az EP-választásra.

Közös Európa néven mozgalmat indított a Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselője a minél erősebb és szélesebb ellenzéki együttműködés érdekében a májusi EP-választáson.

Jávor Benedek pénteken, sajtótájékoztatón elmondta: arra hívja fel az ellenzéki pártokat, hogy vitassák meg az összehangolt, közös kampány indítását és lehetőség szerinti a közös lista állítását. Társadalmi szervezetekhez, szakszervezetekhez is szólt, közös fellépést kérve. Szerinte, ha az ellenzék szétforgácsolja erejét, azzal kizárólag a Fidesz malmára hajtja a vizet. 

A kezdeményezését támogatja Mellár Tamás, a Párbeszéd parlamenti frakciójának tagja, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők, Andor László és Balázs Péter korábbi uniós biztosok, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Róna Péter közgazdász, Bojár Gábor informatikai nagyvállalkozó, Holoda Attila, aki 2010 és 2014 között volt energetikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Ámon Ada környezetvédő.

Jávor Benedek szerint Magyarországnak az EP-választáson arról kell döntenie, hogy aktív részese kíván-e lenni egy sikeres Európa építésének, „vagy annak megfúrása Magyarország projektje”.  Mozgósítást szorgalmazott az ellenzéki oldalon, ehhez szerinte egy hatékony Európa képét kell megfogalmazniuk, valamint azokat az alapvető célokat és értékeket, amelyek egyetértést teremtenek az ellenzéki erők között.

Ilyen az aktív részvétel az európai integrációban, a korrupció elleni fellépés vagy a csatlakozás az uniós ügyészséghez. Ide sorolta még az európai szociális unió megerősítését, a tagállamok közötti különbségek hatékonyabb csökkentését, és egy uniós döntéshozatalt, amely nem kevesek Európáját, hanem „mindannyiunk közös Európáját” eredményezi.

Minden magyarnak azonos jogokkal kell részt vennie közös dolgaink eldöntésében, éljenek akár Magyarországon, a környező országokban vagy dolgozzanak más uniós tagállamban – folytatta.  A tájékoztatón jelen volt Szél Bernadett, aki szerint nem szabad hinni a populista politikusoknak, akik konfliktusokat gerjesztenek hatalmuk megőrzése érdekében. Ehelyett szerinte értékelvű politizálásra van szükség.

Balázs Péter a cselekvés szükségességét úgy fogalmazta meg: „segíts magadon, és az EU is megsegít”. Ámon Ada szerint olyan uniós képviselőkre van szükség, akik a környezet- és klímapolitika legprogresszívebb irányát képviselik. Andor László, Bod Péter Ákos, Róna Péter és Mellár Tamás videóüzenetben szorgalmazták az ellenzéki együttműködést, míg Bojár Gábor levelét felolvasták.

(MTI)

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó lenne egy közös Soros-lista, de Jávornak az mszp lista bejutó helye is megfelelne. Sokan vannak igy, ember emberének farkasa.

Neki is, ha az LMP külön indul.

Egy n+1-ik felhívás, mely az előzőekhez hasonlóan eleve kudarcra van ítélve. Mert: egy csomó mindenhonnan kikopott ex-politikus bábáskodik n+1-szer körülötte; s az egész folyamat eleve őszintétlen, sanda egyéni ambíció szülötte, amelyet a többi résztvevő is tud, de úgy csinál mintha nem tudná.

Közös lista, amit természetesen én fogok vezetni......de minimum biztos befutó hely, nem is olyan rossz ezzel a fizetéssel élni.

Jávor felhívta az ellenzéki pártokat egy kiadós veszekedés -re:-))))

Retteg a közelgő munkanélküliségtől.

Pedig nem lesz közös lista, Bence, és nem visz be a hátán egy párt sem. Az alku arról szól, hogy a Párbeszéd kiesik az EP-ből, ellenben Karácsony Gergely főpolgijelölt lesz.
Te meg szépen elfolysz a politika csatornarendszerében.

"Külföldi támogatással mérték fel a foglalkoztatottak aggodalmait az ellenzéki szervezetek."

Szerintem nem. Hasra ütéssel.
A tilóra mintegy 400 ezer dolgozót érinthet és ennek több, mint a fele vállalja is a túlórát a több jövedelem, vagy az egybefüggő szabadnap reményében. Ha megnézzük a tüntetők létszámát akkor azt tapasztaljuk, hogy több mint fele nyugdíjas és diák. Ez is arra utal, hogy a többséget nem érinti a túlóra, vagy ha érinti nem tiltakozik ellene.

"Az uniós statisztikai hivatal adatai szerint 31,2 órát túlórázik átlagosan évente egy magyar munkavállaló, ezzel nálunk a negyedik legkevesebb a túlmunka az EU-tagállamok között. Ezzel szemben Nyugat-Európában átlagosan sokkal több a túlóra, mint hazánkban.
Például a legmagasabb, 270,4 óra a briteknél jellemző, míg az uniós átlag 166,4 óra, tíz nyugat-európai országban pedig 180 óránál is többet túlóráznak."

A kormányváltó ellenzék három cikluson keresztül az összefogást mantrázza, holott bebizonyosodott hiába az összefogás a szavazatok nem adódnak össze, mert egyharmadánál nem működik az átszavazás. Az is bizonyságot nyert, hogy minél jobban osztódik az ellenzék, csak egymástól vonják el a szavazókat. Mindezek ellenére továbbra is az összefogást szorgalmazzák, mert egy-egy párt saját hitelességét nem tudja növelni. Ennek okát abban látom, hogy az MSZP és a DK a szavazók egy nagy részét taszítja, mivel a 12 éves kormányzásuk után az ország mindig lejtmenetben volt.

Szerintem téves állítás, hogy Magyarországon diktatúra van. Egy diktatúrában nem lehetne olyant megtenni, mint amilyent az ellenzék megtesz. Ugyanakkor forradalmi helyzet sincs, mivel az elégedetlenség nem olyan mértékű, amely azt jelentené nincs mit veszteni.

Így szerintem az ilyen szervezkedések kontraproduktívek lesznek.

Kiegészítés: Ennek okát abban látom, hogy az MSZP és a DK a szavazók egy nagy részét taszítja, mivel a 12 éves kormányzásuk után az ország mindig lejtmenetben volt - mondat úgy értendő, hogy a volt szavazóik egy nagy részét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés