A nagycsaládosok egyre kevésbé számítanak csodabogárnak!

2019. január 18. 22:52

A világban egyre több figyelem esik a családok ügyére, és ebben mi, magyarok előremutató intézkedéseket vezettünk be. Interjú.

2019. január 18. 22:52
Kardosné Gyurkó Katalin

„Ön szerint miért kapták a kitüntetést?
A NOE 1987-es alapítása óta azt az elvet vallja, amelyet Lindmayer József, egyesületünk első elnökének 1989-ben írott sorai fejeznek ki legjobban: »Gyermekeinket az élet, a család, a nemzet tiszteletére, elfogadására, kiteljesítésére kell nevelni. Csak így találhatják meg önmagukat, ezen keresztül embertársaikat, más nemzeteket, az emberiség nagy közösségét.«Ezt az elkötelezettségünket erősítik e díjjal egyesületünk szellemi rokonai, barátai és támogatói is.

2018-ban több nemzetközi elismerést is átvehettek. Kuriózumnak számít Európában a szervezetük?
A nemzetközi elismerések nemcsak a NOE tagjainak szólnak, hanem azt is jelzik, hogy a világban egyre több figyelem esik a családok ügyére, és ebben mi, magyarok előremutató intézkedéseket vezettünk be. A Családfejlődésért Nemzetközi Szövetség (IFFD, az ENSZ mellett működő független, non-profit szövetség) díjában és az Európai Parlament által adományozott Európai Polgár Díj elnyerésében ez is benne van. A NOE mindemellett erős és nagy múltú szervezetnek számít európai viszonylatban is, a spanyol, olasz és portugál nagycsaládosok bírnak még hasonló jelentőséggel.

Ugyanakkor vannak olyan európai országok is, ahol nehéz ma egy nagycsaládos szervezet élete, ők most a túlélésre törekszenek, Németország is ilyen hely. Fontos a nemzetközi jelenlét, érdekképviselet, hisz a családokat az Unióban hozott döntések is érintik. Májusban uniós választások lesznek, nézzük meg, hogy az adott jelölt vagy pártja mit gondol a családok ügyéről, legyen szempont a családügy, mert hisszük, hogy ezzel mindenki nyer.

Hány tagcsaláddal és tagszervezettel működik a NOE? 
Egyesületünknek jelenleg 12 300 tagcsaládja és 250 helyi szervezete van. Magyarországon mintegy 160 ezer nagycsalád él, tehát körülbelül a nagycsaládosok hét százaléka tagunk. Ennél azonban jóval több embert érünk el, hiszen helyben, regionálisan és országosan is sok programot szervezünk, amelyeken nemcsak tagjaink vesznek részt. Bő egy éve létrehoztuk a »Nagycsaládos Szülők Klubja« Facebook-csoportot, amely a NOE zárt csoportja, itt is 10 000 feletti a taglétszám, akik közül sokan nem jegyzett NOE-tagok.

Miért érdemes egy családnak csatlakozni a szervezetükhöz?
Mindig izgalmas kérdés, hogy mit kaphat valaki az éves tagdíj befizetéséért cserébe (ez egyébként jelenleg évente 7000 Ft családonként).

A legjobb dolog nem is anyagi természetű, hisz a közösség, ahol számíthatunk egymásra, megfizethetetlen kincs.
Nagycsaládosnak lenni életforma, mi tényleg félszavakból értjük, hogy mire van szüksége a másiknak: vigyázni kéne délután a gyerekekre, kéne egy tipp, hogy hova tudunk elmenni egy hétvégére 4-5 gyerkőccel, mit tegyünk fogzáskor, kinél milyen tűzhely, matrac, bicikli vált be – hiteles, kipróbált válaszokat kaphatunk egymástól.

Emellett egyesületünk sokat hozzátesz ennek a védőhálónak a működéséhez: ingyenes és kedvezményes kulturális ajánlatokat, a nagycsaládos kártyához kapcsolódó kedvezményeket, országos programokat kínálunk, adományokat gyűjtünk és jogsegély-szolgálatot tartunk fent. E-mailes piaclistánkon komoly cserebere zajlik, és országos adománygyűjtéseket is szervezünk. Sokszínű a tevékenységünk, akár maga a nagycsaládos élet.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 19. 19:37
"A nagycsaládosok egyre kevésbé számítanak csodabogárnak!" Annál inkább cigánynak.
Ahura
2019. január 19. 11:09
Nagycsaládos jellemzően a két véglet : igen a cigók, közülük is akik rossz helyeken laknak, és a másik csoport, a felső középosztálybeli diplomások, akik jó helyeken laknak (főváros, Nyugat-Mo.) Különféle komolyabban vallásos közösségekben fordul elő még sok gyerek, de ők kevesen vannak. Nem statisztika hanem amit látok : középfokú végzettséggel dunántúli városokban kényszerszingli vagy kényszer dinki a jellemző létforma, esetleg, maximum 1 gyerek, de még azt is nagyon meggondolják. Ja, még valami, amúgy nem érdekes társadalmi problémák ezek se egyáltalán mivel nem a nők gondjairól szólnak, csak éppen alapvetően ellene hatnak, hogy egyáltalán szülessenek gyerekek : http://valodiegyenloseget.hu/2018/12/30/miert-nyomoritja-meg-a-magyar-csaladjog-es-a-tarsadalompolitika-az-apakat/ http://valodiegyenloseget.hu/2018/04/20/rekordalacsony-szinten-van-a-szuletesszam-finnorszagban/ https://www.ferfihang.hu/2017/09/08/miert-nem-nemz-a-ferfi/ Se patronáló patrícius, se pátriárka nem akarnak lenni már, mert baleknak nem állnak, látva póruuljárt férfitársaik sorát. Meg az is, mikor a ffinak nincs diplomája és így a ("Társadalomistent" feltétlen tekintélynek tekintő) nők alapból nem tekintenek rá emberként, hogy egyáltalán családot alapítsanak vele, de ha lenne neki, akkor is "csak egy szar magyar mérnök" * volna. :D * Arról kerestem statisztikát de így direkte nincs, hogy hány szülőképes korú magyar nő "exportálta magát" a "családalapítási piacról", szerencsésebb történelmi fejlődésű országbeli férfit választva, ismeretségi körben is : rengetegen. 1 szó is 11111100000000000 : NEM lesz bébibumm, nincsenek meg hozzá a feltételek, és annyi minden hat ellene... :( (szocik, libik, zöldek, jobbikok persze nem megoldás)
Móna
2019. január 19. 10:57
Németorszàgban már a gyerek születésekor sorba kell állni a bölcsődei helyekért, mert a bevándorlók előnyt élveznek.
balbako_
2019. január 19. 06:39
Az ismeretségi körömben egyre több a 3 gyerekes negyven éven túli szülőknél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik