Tudományos béljóslás

2019. január 18. 07:32

Gajdics Ottó
Magyar Idők

Most az a mantra, hogy jó, jó, de a gazdasági eredmények csak és kizárólag az uniós forrásoknak köszönhetők, és egyébként is fenntarthatatlanok.

„A valóban nehéz feladatot azonnal lehetetlennek nyilvánították a béljóslás bajnokai 2010-ben is, amikor kiütéses vereséget szenvedtek az ükunokáinkat is eladósító elvtársaik. Közölték, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György elképzelései eleve megvalósíthatatlanok, az IMF-hitelt nem lehet visszafizetni idő előtt, megszorítások nélkül nem lesz kilábalás, a gazdasági növekedés lehetetlen alacsony infláció és munkanélküliség mellett, a jegybanki alapkamatot nem szabad csökkenteni, a különadók miatt elmenekülnek majd a multik, és ha nem hallgat rájuk a kormány, akkor itt a világvége.

Ehhez képest ma az a helyzet, hogy közel nyolcszázezer új munkahely létesült a beígért egymillióból, a béljósoknak folyamatosan felfelé kell korrigálniuk növekedési számaikat, alig van infláció, és kiveszett a politikai szótárból a megszorítás kifejezés. Több mint duplájára nőtt a minimálbér és a szakmunkás-minimálbér, kisebb a szegénység, folyamatosan nő a lakossági fogyasztás. Csökkent az államadósság, és a szerkezete is sokkal kedvezőbb lett, kisebb benne a devizaalapú rész, és egyre nagyobb hányadot finanszíroznak belőle maguk a magyarok. Ha minden jól megy, akkor azt is elérjük lassan, hogy nem viszi el a teljes évi személyijövedelemadó-bevételt az adósság kamatterhe. Nincs már tehát akkora mértékben kitéve az ország a »filantróp« spekulánsok játszadozásainak, mint annak előtte.

Mit mondanak erre a rettenetesen nagy eszű gazdasági szakértők? Senki ne gondolja, hogy a tények megzavarják tudományos éleslátásukat. Most az a mantra, hogy jó, jó, de mindez csak és kizárólag az uniós forrásoknak köszönhető, és egyébként is fenntarthatatlan. Minden évben azt kérdezik a dicséretre méltó eredményeket látva: Rendben, de mi lesz jövőre? Az lesz, nagyon ideges piaci szakértő urak és hölgyek, hogy majd jövőre is kitalál valami unortodox megoldást a kormány, amivel kezelni tudja a megváltozott körülmények okozta kihívásokat, önök pedig jajveszékelhetnek tovább. És az lesz, hogy mondanak majd valami blőd számot év elején, azt közben korrigálják párszor, év végén pedig fogvicsorgatva tudomásul veszik a valóságot. Ahogy eddig.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141668

Ajánljuk még a témában