Tudományos béljóslás

2019. január 18. 07:32

Most az a mantra, hogy jó, jó, de a gazdasági eredmények csak és kizárólag az uniós forrásoknak köszönhetők, és egyébként is fenntarthatatlanok.

2019. január 18. 07:32
Gajdics Ottó
Gajdics Ottó
Magyar Idők

„A valóban nehéz feladatot azonnal lehetetlennek nyilvánították a béljóslás bajnokai 2010-ben is, amikor kiütéses vereséget szenvedtek az ükunokáinkat is eladósító elvtársaik. Közölték, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György elképzelései eleve megvalósíthatatlanok, az IMF-hitelt nem lehet visszafizetni idő előtt, megszorítások nélkül nem lesz kilábalás, a gazdasági növekedés lehetetlen alacsony infláció és munkanélküliség mellett, a jegybanki alapkamatot nem szabad csökkenteni, a különadók miatt elmenekülnek majd a multik, és ha nem hallgat rájuk a kormány, akkor itt a világvége.

Ehhez képest ma az a helyzet, hogy közel nyolcszázezer új munkahely létesült a beígért egymillióból, a béljósoknak folyamatosan felfelé kell korrigálniuk növekedési számaikat, alig van infláció, és kiveszett a politikai szótárból a megszorítás kifejezés. Több mint duplájára nőtt a minimálbér és a szakmunkás-minimálbér, kisebb a szegénység, folyamatosan nő a lakossági fogyasztás. Csökkent az államadósság, és a szerkezete is sokkal kedvezőbb lett, kisebb benne a devizaalapú rész, és egyre nagyobb hányadot finanszíroznak belőle maguk a magyarok. Ha minden jól megy, akkor azt is elérjük lassan, hogy nem viszi el a teljes évi személyijövedelemadó-bevételt az adósság kamatterhe. Nincs már tehát akkora mértékben kitéve az ország a »filantróp« spekulánsok játszadozásainak, mint annak előtte.

Mit mondanak erre a rettenetesen nagy eszű gazdasági szakértők? Senki ne gondolja, hogy a tények megzavarják tudományos éleslátásukat. Most az a mantra, hogy jó, jó, de mindez csak és kizárólag az uniós forrásoknak köszönhető, és egyébként is fenntarthatatlan. Minden évben azt kérdezik a dicséretre méltó eredményeket látva: Rendben, de mi lesz jövőre? Az lesz, nagyon ideges piaci szakértő urak és hölgyek, hogy majd jövőre is kitalál valami unortodox megoldást a kormány, amivel kezelni tudja a megváltozott körülmények okozta kihívásokat, önök pedig jajveszékelhetnek tovább. És az lesz, hogy mondanak majd valami blőd számot év elején, azt közben korrigálják párszor, év végén pedig fogvicsorgatva tudomásul veszik a valóságot. Ahogy eddig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. január 19. 09:37
Hogy "miből" és "hogyan" volt "könnyű" vagy nehéz kipaterolni az IMF-et és egyéb NAGYIVŰ SEGITŐBAJNOKOKAT, akik hatalmasan "FELVIRÁGOZTATTÁK" a MAGYAR GAZDASÁGI életet 2002 és 2010 között, AZT ÉN NEM TUDOM. Egyet viszon tudok. Azt, hogy az IMF ADÓSSÁGUNK nem az egyetlenegy baja volt a magyar gazdasági életnek 'azidőtáján, HANEM A SOK BAJ KÖZÜL AZ EGYIK! Amit az Orbán kormány így-úgy--nyilván nem tökéletesen--de valahogyan megoldott. És meg fogja oldani valahogyan--nem tökéletesen--a jovőben is! KÁROGNI, LEFUMIGÁLNI, HIBÁKAT KERESNI persze mindig kehet, és lehet lesz a jövőben is. És tényszerűen föl is lehet sorolni--és majd a jövőben is föl lehet lesz sorolni, higy tudniillik-- "EZT meg azt meg amazt nagyon rosszul csináltátok!" És még igaz is lehet mindez-részben. Csakhogy a nagyokosok MINDIG(!) vagy többnyire mindig UTÓLAG(!!!) mondják meg azt, hogy mit hogyan kell(lett volna) csinálni az iparban, az egészségügyben az otatásban satöbbi. És így együtt a sok bölcsesség meg jótanács adás, nekem valahogyan SÁNTIT! NAGYON-NAGYON SÁNTIT! Mert miért nem csinálták JÓL azok a nagyokos tanácsadók--akik mindig mindent jobban tudnak--a "dógokat" AKKOR, AMIKOR ŐK IRÁNYITOTTAK, AMIKOR ŐK VOLTAK HATALMI HELYZETBEN???? Nyilván volt oka: válság, meg ez meg az meg amaz, de a bőrömön éreztem akkor, 2002 és 2008 között, hogy "EZ IGY "nem jó! Hogy rossz! Ami nem azt jelenti, hogy most könnyű lenne--azt meg pláne nem, hogy TÖKÉLETES...LENNE-- mert most is nehéz. És nyilván vannak olyan polgártársaink akiknek még nehezebb. És ez így van rendjén. DE A HOGY A TENDENCIA JÓ, A SZEMLÉLET JÓ ABBAN BIZTOS VAGYOK. Hogy a 'zorbánék soha nem azt keresik, hogy VALAMIT-BÁRMIT HOGYAN NEM(!!!) LEHET. HANEM TÖBBNYIRE VAGY MINDIG AZT: MIT HOGYAN LEHET...HA LEHET!??? És ezt nemcsak én látom így! Sokan látjuk ugyanigy még akkor is, ha a hibákat és a tökéletlenségeket IS(!) látjuk-tudjuk-érezzük.
Zokni
2019. január 18. 11:59
"Most az a mantra, hogy jó, jó, de a gazdasági eredmények csak és kizárólag az uniós forrásoknak köszönhetők, és egyébként is fenntarthatatlanok..." - írja. Pontosítok. A MANTRA az, hogy minden jót Orbán Viktornak köszönhetünk, és minden rosszat Soros Györgynek. ÖN NE TUDNÁ!?
Vadakat terelő juhász
2019. január 18. 10:50
Ehhez mit szólsz Ottó? Hamarosan vége a jóvilágnak , mert aki csal ,egy fillért sem fog kapni. "Mészáros Lőrinc és családtagjainak cégei tavaly nettó 265 milliárd forint értékű tendert nyertek el, és ennek 93 százaléka európai uniós támogatás volt. Mészárosék mögött csak kevéssel lemaradva, nettó 259,5 milliárdnyi elnyert megbízással Szíjj László végzett a második helyen, a harmadik pedig Szíjj és Mészáros közös üzlettársa, Varga Károly lett nettó 116,8 milliárd forint értékű közbeszerzéssel."
Pelso j.
2019. január 18. 09:59
Mint a vízfolyás....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik