LMP: Az Orbán-kormány ugyanúgy zsákmányolja ki a természetet, ahogy az embereket

2019. január 17. 10:06

A magyar kormány folyamatosan szabotálja az éghajlatváltozás elleni fellépést az LMP szerint.

Nem nyújtotta be a kormány határidőre a Nemzeti Energia- és Klímatervet, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz ott tesz keresztbe az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek, ahol csak tud – állítja az LMP, aki saját energia- és klímatervet készít csütörtöki közleménye szerint.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv célja bemutatná, milyen módon teljesítik az egyes országok az Európai Unió 2030-as célkitűzéseit – állítja a párt. „Ezek 1990-hez képest az üvegházgáz-kibocsátás 40 százalékos csökkentését, illetve 32 százalékos megújuló energia-részarányt irányoznak elő. Az éveket csúszó Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia után persze nem meglepő, hogy a kormány nem készítette el a házi feladatát: a kibocsátás csökkenésével hamisan számoló stratégiával szemben ugyanis jelentősen, a gazdasági növést meghaladó mértékben nőtt hazánk széndioxid kibocsátása.

A magyar kormány az elmúlt években komoly bűnlajstromot halmozott fel, ha klímaváltozásról van szó, a környezetvédelmi háttérintézmények szétverése, a német autógyáraknak való megfelelés, a paksi bővítés, a folyamatos természetrombolás mind -mind ugyanazt mutatja: az Orbán kormány ugyanúgy zsákmányolja ki a természetet, ahogy az embereket” – olvasható a közleményben.

Ezután a közleményben a párt felszólítja a magyar kormányt, hogy súlyának megfelelően kezelje a klímaváltozás kérdését. Szerintük „ez a 21. század legnagyobb kihívása, ami csak széleskörű, közös fellépéssel kezelhető. Első lépésként írásbeli kérdéssel fordulunk az illetékes miniszterhez a késlekedés okáról és kikérjük az energia- és klímatervet. Az LMP saját energia- és klímatervet is készít, amely megmutatja, hogy van reális, tiszta és megújuló energiára építő, fenntartható energiapolitika”.

Zárásul leírják, pártjuk célja, hogy „a 2019-es Európai Parlamenti választás után olyan többség legyen az EP-ben, amely kiáll azokért a szigorú és reális klímacélokért, és azok teljesítéséért amelyekkel megmenthető lesz a bolygónk”.

(MTI-OS)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141627

Ajánljuk még a témában