May maradhat miniszterelnök, elbukott a bizalmatlansági indítvány

2019. január 16. 18:28

A kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról vitáznak az alsóházban.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt – a legnagyobb brit ellenzéki erő – vezetője a kedd esti voksolás után azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

Az indítványt megvitatták a képviselők, majd magyar idő szerint szerda este nyolc körül szavaztak róla az alsóházban.

A munkáspárti Tom Watson felszólalásában elmondta: rendkívüli jelentőséggel bír ez a pillanat az ország történetében. Nem kétli, hogy May-t a kötelességtudat vezérli, azonban megbukott. Ha végiggondolta volna a kedd esti vita következményeit, már lemondott volna – tette hozzá. „Nem rendelkezik a szükséges politikai képességekkel, az empátiával és a programmal, hogy vezesse ezt az országot" – jelentette ki. Most az előrehozott választás vagy a további bénultság között kell választania a képviselőknek Watson szerint.

May úgy vonul be a történelembe, mint a »semmi sem változott« miniszterelnök” – mondta.

A kormány oldaláról Michael Gove környezetvédelmi miniszter mondta el a záróbeszédet. Szerinte Jeremy Corbyn a legalkalmatlanabb személy a Munkáspárt vezetésére. Kijelentette: a külföldi befektetések tekintetében továbbra is az Egyesült Királyság a legsikeresebb állam Európában. Gove May kormányzását inspirálónak nevezte. „Ez az ország soha nem engedheti meg, hogy Corbyn legyen a miniszterelnökünk” – mondta. Hangsúlyozta: Corbyn nem támogatta a kormányt az ISIS és Putyin elleni fellépésében.

Negyed kilenckor megszületett az eredmény: May maradhat miniszterelnök, elbukott a bizalmatlansági indítvány. 306-an szavaztak May ellen, 325-en mellette.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141600

Ajánljuk még a témában