Elkezdődött az ungvári magyar székházat felgyújtók pere

2019. január 15. 20:16

A lengyel vádlottak állítólag az ukrán nacionalistákat akarták kompromittálni Molotov-koktélos támadásukkal.

Megkezdődött kedden Krakkóban annak a három lengyel állampolgárnak a pere, akiket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának tavaly február eleji felgyújtási kísérletével vádoltnak - közölte a lengyel média.

A vádirat szerint a Falanga nevű neonáci szervezethez, valamint a Változás (Zmiana) nevű parlamenten kívüli lengyel oroszbarát törpepárthoz közelálló 28 éves Michal P. azzal bízta meg a másik két gyanúsítottat, a 22 éves Adrian M.-t és a 26 éves Tomasz Sz.-t, hogy gyújtsák fel a KMKSZ ungvári épületét. Az eset 2018. február 4-én történt, a férfiak Molotov-koktélt dobtak be a KMKSZ-székház egyik ablakán. Az irodában tűz ütött ki, senki sem sérült meg. 

A lengyel közszolgálati hírtelevízió, a TVP Info szerint a három férfit terrorszerű támadás miatt vádolják. A TVP Info honlapján idézett vádirat szerint Michal P. azzal beszélte rá a két férfit a gyújtogatásra, hogy kompromittálni kell az ukrán szélsőséges nacionalistákat. A provokáció valódi célja az ukrán-magyar kapcsolatok megrontása volt - olvasható a TVP Info honlapján. Ezt a motivációt említi a Wirtualna Polska független lengyel hírportál (wp.pl) is.

A TVP Info honlapja a vádiratot idézve közölte: az előkészítő eljárás során az egyik gyanúsított azt állította, hogy a gyújtogatás ötletadója egy kétes hírű német újságíró volt, aki többször megfordult Kelet-Ukrajnában, az oroszbarát szakadárok által megszállt területen. Az újságíró a vádlottak vallomása szerint Berlinben találkozott Michal P.-vel, ezer eurót adott át neki. A honlap úgy tudja, hogy az újságírót a lengyel nyomozók egyelőre nem hallgatták ki.

A 2018. február 4-i gyújtogatási kísérletet követően február 27-én egy nagyobb, feltehetőleg a kelet-ukrajnai konfliktusövezetet megjárt hivatásos katonák által elkövetett pokolgépes támadás érte a KMKSZ-székházat, aminek következtében súlyos károk keletkeztek az épületben, de személyi sérülés akkor sem történt. Az ukrán hatóságok szerint mindkét eset mögött Moszkva áll.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141543

Ajánljuk még a témában