Ukrán külügyminiszter: kiterjedtek az orosz hibrid hadviselési módszerek

2019. január 14. 22:25
„Itt az ideje annak, hogy Európa alaposan elgondolkodjon azon, milyen ellenlépéseket tegyen Moszkvával szemben, amely bármit megtesz, amit a szabad világban megengednek neki” – hangsúlyozta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében arra figyelmeztette Magyarországot, hogy „ideje felfognia, milyen mértékben kiterjedtek” az orosz hibrid hadviselési módszerek. Sürgette továbbá, hogy Európa komolyan gondolkodjon el azon, milyen módon képes szembeszállni Moszkvával ezen a téren. 

Az ukrán diplomácia vezetője ezt azzal összefüggésben írta, hogy hétfőn – sajtóhírek szerint – a bírósági meghallgatáson a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni első februári támadás egyik vádlottja, Michal Prokopowicz azt vallotta: az oroszbarát nézeteiről ismert Manuel Ochsenreiter német újságíró, a jobboldali német AfD párt egyik tanácsadója adott utasítást és pénzt az épület felgyújtására. Prokopowicz az egyike annak a három lengyel állampolgárnak, akik ellen eljárást indítottak Lengyelországban azzal a váddal, hogy tavaly februárban ők gyújtották fel az ungvári KMKSZ-irodát.

Klimkin szerint önmagában az a tény, hogy felmerült a német újságíró személye az ügyben, reálisan mutatja az orosz hibrid módszerek „komplexitását és nagyszabását”. „Ezt meg kell végre értenie mindenkinek, beleértve magyar partnereinket is” – fűzte hozzá. 

„Itt az ideje annak, hogy Európa alaposan elgondolkodjon azon, milyen ellenlépéseket tegyen Moszkvával szemben, amely bármit megtesz, amit a szabad világban megengednek neki” – hangsúlyozta a külügyminiszter. 

2018. február 4-re virradóan Molotov-koktélt dobtak be a KMKSZ-székház egyik ablakán, aminek következtében tűz ütött ki az irodában – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. Senki sem sérült meg. A három lengyelt ennek a támadásnak az elkövetésével vádolják. Ezt követően február 27-én egy nagyobb, ezúttal pokolgépes támadás érte a KMKSZ-székházat, aminek következtében súlyos károk keletkeztek az épületben, de személyi sérülés ekkor sem történt. Az ukrán hatóságok szerint mindkét eset mögött Moszkva áll, a támadások célja pedig az volt, hogy tovább élezze az amúgy sem felhőtlen magyar-ukrán viszonyt.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kanyaró járvány van, nincs elég oltóanyag

ez a "szabad vilag" duma mar otven eve is avitt volt, most meg mar nem is igaz..

es az orosz hibrid modszerek koze tartozik az idohurok is? csak mert eloszor volt a nyelvtorveny, es utana valtak ki a donbasszi koztarsasagok es a Krim...

Rohadjatok meg, ukránok. Kiiratkoztatok az emberi civilizációk sorából, leszarom, ki foglal el titeket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés