Szakértő: Több svéd párt attól tart, egy rendkívüli választáson nem kerülnének be a parlamentbe

2019. január 12. 12:16

Flamm László elmondta, hogy a választási iroda ajánlása szerint tavasszal lehetne egy rendkívüli választást tartani, amely megoldhatná a svéd belpolitikai válságot, de ettől az ötlettől több párt is tart.

Több svéd párt attól tart, hogy ha rendkívüli választásokat tartanának az országban, akkor nem kerülnének be a parlamentbe – mondta Flamm László Svédország-szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő kifejtette, a választási iroda ajánlása szerint tavasszal lehetne egy rendkívüli választást tartani, amely megoldhatná a svéd belpolitikai válságot. Ugyanakkor a felmérések szerint a parlament nyolc pártja közül kettő be sem kerülne egy új voksolás után – tette hozzá.

A jelenleg kisebbségi kormányzást folytató szociáldemokraták ismét 30 százalékos támogatottság fölé emelkedtek, s a radikális bevándorlásellenes demokraták is erősödtek, őket 19-20 százalékra teszik – mondta a felméréseket ismertetve.

Svédországban szeptember 9-én tartottak parlamenti választást, amelynek nyomán patthelyzet alakult ki. Elképzelhető, hogy új választást kell kiírni, mert a svéd parlament sem Stefan Löfven ügyvivő szociáldemokrata miniszterelnöknek, sem ellenzéki kihívójának, Ulf Kristerssonnak, a jobbközép blokk vezetőjének nem szavazott bizalmat. A törvényhozás január 16-án fog harmadszor szavazni a miniszterelnök személyéről.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141399

Ajánljuk még a témában