Kritika

Merkel szerint nem működik a török-uniós egyezség

2019. január 11. 21:38

Görögországi látogatása második napján nem kímélte a házigazdákat sem, szerinte nem működnek a kiutasítások a balkáni országban.

A német kancellár az athéni Német Iskolában járva diákok előtt kijelentette: nem működik teljes körűen a három éve, 2016-ban aláírt megállapodás. Mint fogalmazott: „ennek (az egyezségnek a) nem működése miatt állt elő újra a görög szigetekre nehezedő nyomás”.

Kritikájából azonban kijutott a vendéglátóknak is, hiszen a görög menekültügyi rendszer működéséről sem mondott jókat a Reuters szerint. Sőt – mint fogalmazott – a görög kiutasítások rendszerét sem tartja működőnek. Kijelentette: „mindenki tudja, hogy ha valaki egy görög szigetre lép, onnan a szárazföldre jöhet, aki a szárazföldre lép, az Németországtól kezdve Svédországig bárhová elmehet.

Azonban a hírügynökségi beszámoló szerint azokra az országokra is kitért előadásában, akik szerinte kijelentették, hogy nem érdekli őket a migrációs krízis. Szerinte ezeknek az országoknak ez a kijelentése nem akceptálható hosszú távon.

Három éve, 2016-ban állapodott meg egymással az EU és Törökország, hogy utóbbi feltartóztatja az Európába igyekvő illegális bevándorlókat.

(Reuters)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141385

Ajánljuk még a témában