Nem biztos, hogy Trump ott lesz Davosban

2019. január 10. 17:35

Az amerikai elnök nem utazik el a davosi világgazdasági fórumra, ha a részleges kormányzati leállás folytatódik.

Az amerikai elnök nem utazik el a davosi világgazdasági fórumra, ha a részleges kormányzati leállás folytatódik. Ezt maga Donald Trump amerikai elnök jelentette ki újságíróknak a Fehér Ház előtti rövid sajtótájékoztatón csütörtökön, mielőtt az amerikai-mexikói határhoz indult. 

„Szándékomban állt, hogy elutazzam, és még mindig nem tettem le erről" – jelentette ki az elnök a január 21-én kezdődő davosi fórumra utalva. Hozzátette: „nagyszerű történetet" mondhatna el a fórumon az amerikai gazdaság eredményeiről. 

Donald Trump dicsérte a tavalyi davosi tanácskozást, amelyen beszédet is mondott az Amerika elsőbbségét hirdető politikájáról és az Egyesült Államok globális szerepéről. „Igazi siker volt" – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kitart álláspontja mellett a határfal építéséről a kongresszus demokrata párti politikusaival folytatott vitában. Azt mondta: „csaknem biztos", hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot. „Abszolút jogom van arra, hogy rendkívüli állapotot hirdessek" – mondta, megjegyezve, hogy más amerikai elnökök is éltek ezzel a lehetőséggel. „Én ezt még nem tettem meg, de megtehetem ...valószínűleg meg is teszem, azt is mondanám, hogy szinte bizonyos, hogy megteszem" – mondta. Arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy eddig ezt miért nem tette meg, Trump azt válaszolta: azért mert azt szeretné, hogy megállapodás szülessen a kongresszusban.        

Leszögezte még, hogy a republikánusok „rendkívül egységesek" a fal építését illetően. Mint mondta: „nem hiszem, hogy valaha is láttunk ilyen egységet a Republikánus Pártban". Úgy vélte, hogy ez az egység nem is törik meg, mert a republikánusok „tudják, hogy szükség van a határok biztonságára".      

A rendkívüli állapot kihirdetésétől elemzők szerint Trump azt reméli, hogy a kongresszus hozzájárulása nélkül is talál forrásokat az amerikai-mexikói határra tervezett fal, vagy acélkerítés megépítéséhez.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141317

Ajánljuk még a témában