Titokzatos rádiójel érkezett egy másik galaxisból

2019. január 10. 12:46

Még nem sikerült meghatározni a csillagászati jelenség pontos természetét és eredetét.

Kanadai tudósok 13, úgynevezett gyors rádiókitörést (Fast Radio Burst, FRB) észleltek, ezek között egy nagyon szokatlan, ismétlődő jelet is azonosítottak – írja a BBC-re hivatkozva az MTI. Szerintük utóbbi ugyanabból, a Földtől nagyjából 1,5 milliárd fényévnyire lévő forrásból származik.

Ilyen jelenséget mostanáig mindössze egyetlen egyszer, egy másik teleszkóppal észleltek – közölték a szakemberek a Nature folyóirattal. „Tudva, hogy létezik még egy ilyen, arra enged következtetni, hogy több is lehet odakint” – mondta Ingrid Stairs, a vancouveri Brit Columbia-i Egyetem asztrofizikusa. Hozzátette: „ha, még több ilyen ismétlődő jel és forrás áll rendelkezésünkre a tanulmányozásukhoz, akkor képesek lehetünk megoldani a kozmikus kirakóst azzal kapcsolatban, hogy honnan származnak ezek a jelek, és mi okozza őket”.

Maga a nyugat-kanadai Brit Columbia tartománybeli Okanagan-völgyben található a CHIME obszervatórium, amelynek négy darab, 100 méter hosszú antennája az egész északi égboltot átfésüli naponta.  A mindössze tavaly beüzemelt teleszkóp azonnal észlelte a 13 gyors rádiókitörést, köztük az ismétlődőt is.

A csillagászok kicsivel több mint tíz éve ismerik a rövid vagy gyors rádiókitöréseket. Ezek nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, amelyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak. Egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton. Forrásukról számos elmélet született: a villanások egy nagyon erős mágneses mezővel rendelkező, gyorsan forgó neutroncsillagból, két neutroncsillag összeolvadásából vagy nagy tömegű fekete lyukaktól származhatnak. Rövidségük miatt nagyon nehéz meghatározni pontos eredetüket.

Mostanáig a kutatók nagyjából 60 gyors rádiókitörést, köztük két ismétlődőt észleltek, de úgy vélik, hogy napjában akár több ezer is lehet az égen.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141294

Ajánljuk még a témában