Bíróság előtt a fehérek felakasztásáról rappelő francia

2019. január 10. 21:28

Akár öt évet is kaphat.

Tavaly ősszel Akasszátok fel a fehéreket (Pendez les Blancs) címmel írt számot egy kevéssé ismert francia fekete rapper, Nick Conrad. A rap és a klip hatalmas felháborodást keltett Európa-szerte.

A rapszövegben olyan mondatok vannak, mint „bemegyek a bölcsődébe, és megölöm a fehér babákat, szüleiket felakasztom, hogy a fekete gyerekek jól szórakozzanak. Jól megkorbácsolom őket, amíg az ömlő vér halálszagú nem lesz." A dalhoz készült videóklip főszereplője maga a rapper, ahogy megkínoz, majd felakaszt egy fehér férfit. A videót már többször feltöltötték az internetre, de végül mindegyik verzió letörölték. 

A BBC most arról tudósít, hogy a Conrad ellen benyújtott vád öt év börtönbüntetéssel és 45 000 eurós bírsággal járhat. Az ügyészek 5000 eurós felfüggesztett bírságot kértek, mondván,  „Conrad már bizonyos mértékig megfizetett a következményekért”.

A rapper szerdán azt mondta a bíróságnak, hogy a videó nyilvánvalóan a rasszizmus kitalált ábrázolása volt, amelynek célja, hogy megfordítsa a szerepeket. Azzal védekezett, hogy a videóban lévő jelenetek hivatkoznak az American History X filmre, ahol a fehér neonácik a fekete embert hasonló erőszakos cselekedeteknek vetették alá.

A bíróság nem fogadta el magyarázatát. A tárgyalás március 19-én folytatódik.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141330

Ajánljuk még a témában