Jogállamiság

EU-biztos: Az az ország, ahol nem tisztelik a jogállamiságot ne költse az EU pénzét

2019. január 9. 16:18

El kell kezdeni hangosan beszélni azoknak a személyeknek vagy országoknak a jelenlétében, amelyekkel gondok vannak – mondta Jyrki Katainen EU-biztos.

Jyrki Katainen az Európai Bizottság növekedésért és versenyképességért felelős finn alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján részletezte az Európai Unió előtt álló kihívásokat, majd említette, hogy Lengyelországgal és Magyarországgal szemben eljárások folynak. Véleménye szerint az említett két állam nem tartja tiszteletben a jog uralmát, az emberi méltóságot, a vélemény és a sajtó szabadságát, ezzel az EU alapvető értékeit támadja – írja az Index.hu.

A finn politikus emlékeztette a sajtó képviselőit, hogy a Bizottság tavaly tett egy javaslatot arra az esetre ha korrupció gyanúja merülne fel. Az új eszköz lényege, hogy ha a közpénzeket nem megfelelően használja fel egy tagállam, akkor befagyaszthassák az annak az országnak folyósítandó európai uniós támogatásokat.

„Nem látom be azt, hogy európai adófizetők pénzét miért használják fel olyan országokban, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamiságot” – mondta az EU-biztos.

„Szeretném azt látni, hogy a tagállamok határozottan állást foglalnak ezzel a kérdéssel kapcsolatban. El kell kezdeni hangosan beszélni azoknak a személyeknek vagy országoknak a jelenlétében, amelyekkel gondok vannak. A diplomácia jó eszköz, de nem minden esetben célszerű túl diplomatikusnak lenni” – jelentette ki Jyrki Katainen. 

Kiemelte azonban azt is, hogy nem a Európai Bizottságon múlik, hogy az Európai Unió milyen elszántan lép föl az uniós pénzek korrupt elköltése ellen, hiszen ez a tagállamok kormányainak feladata. 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141262

Ajánljuk még a témában