„Minél tovább várunk, a helyzet annál rosszabb lesz” – az ellenzékkel tüntetett Brüsszelben Judith Sargentini

2019. január 8. 18:22

A holland EP-képviselőnő örül a túlóratörvény elleni tiltakozásoknak.

Megtartották Brüsszelben a Judith Sargentini nevével fémjelzett ellenzéki tüntetést.

Az Eurológus videója

Sargentini megköszönte a szervezőknek, hogy meghívták a tüntetésre. „Büszke holland állampolgár vagyok” – kezdte felszólalását Sargentini, hozzátéve: patriotizmusa nem tartja vissza attól, hogy kommentálja a hazájában történő eseményeket, ez nem teszi őt kevésbé hollanddá, épp ellenkezőleg, még hollandabb lesz ettől.

A képviselőnő elmondta: sokkolja, amikor egy miniszterelnök szándékosan összemossa az államot a párttal, a népet a kormánnyal, ez szerinte veszélyes. A kormány bírálata fontos a demokráciában, ahogy a szabad média is elengedhetetlen – hangsúlyozta.

Sargentini elmondta: megindította a budapesti utcákon tüntető tömegek látványa, az ellenzéki pártok összefogása. Kifejtette: a Sargentini-jelentés nem róla szól, hanem a magyar jogállamiságról, az alapvető jogokról. A jelentés sok témával – így például a sajtóval, az etnikai kisebbségekkel szembeni diszkriminációval, az LMBTI-emberek helyzetével – foglalkozik, de főképpen az átlagmagyaroktól elvett jogokra fókuszál.

A magyar állampolgárok elsőosztályú európai állampolgárok” – húzta alá Sargentini. A képviselőnő ezután az Európai Tanácsról beszélt, ahol a Sargentini-jelentés elfogadása után semmi nem történt, az állami vezetők nem gyakorolnak nyomást a magyar kormányra, még ha „sok miniszterelnök is van, akik szégyellnek a magyar kormánnyal egy asztalnál ülni”. Minél tovább várunk, a helyzet annál rosszabb lesz – mondta. A „rabszolgatörvényről” is beszélt, ahogy arról is, az ENSZ-vizsgálóbizottságokat nem engedik be a konténertáborokba. Az „egy konglomerátumba tömörült kormánypárti médiára” is kitért.

Veletek együtt aggódom!” – jelentette ki Sargentini, elismételve: pozitív jelnek tartja a brüsszeli tüntetést, valamint azt, hogy a felszólalók „kollégái, barátai” Budapesten tüntetnek.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141199

Ajánljuk még a témában