Madárinfluenza esetén sem csökkenne jelentősen a magyar baromfiexport

2019. január 7. 18:19

Értékes kereskedelmi megállapodást írt alá Budapest és Bangkok. Ennek értelmében egy esetleges madárinfluenza-járvány kitörésekor sem kellene a teljes, Thaiföldre irányuló baromfiexportot leállítani.

A madárinfluenza járvány esetleges kitörése esetén Thaiföld nem Magyarország egészéről korlátozná a baromfitermékek importját, hanem csak a betegséggel fertőzött területről; erről szóló megállapodást írtak alá a két ország illetékesei az Agrárminisztérium (AM) hétfői közlése szerint.

Az agrártárca közölte, hogy a regionalizáció elvének alkalmazását Bognár Lajos országos főállatorvos kezdeményezte a thai hatóságoknál a 2016/2017-es magyarországi madárinfluenza járványt követően. 

A megállapodással immár Thaiföld is elismeri a magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékokat, így egy esetleges járvány esetén a thai exportban érdekelt magyar baromfiipari vállalkozások európai versenytársaikhoz képest is előnyhöz juthatnak, ahogy írták.

Kitértek arra is, hogy a magyar szakdiplomácia munkájának eredményeként egyre több jelentős kereskedelmi partnerország alkalmazza a regionalizáció elvét, legutóbb például Japánnal kötött hasonló megállapodást Magyarország.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a Thaiföldre irányuló magyar baromfiexport 2016-ban 42,7 tonna volt és 790 ezer eurót tett ki, 2017-ben 10 tonnára csökkent, értéke 280,8 ezer euró volt, a tavaly január-októberi időszakban 92 tonnát tett ki, mintegy 2,36 millió euró értékben; közölte az AM.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141143

Ajánljuk még a témában