Folkkocsmák világa | #02

2019. január 6. 10:41

A Pótkulcs, Budapest egyik első folkkocsmájaként 2001 óta ad otthont a magyar népzenének. Mit gondolnak, akik itt mulatnak?

Itt a második része a budapesti táncházas undergroundot bemutató Folkkocsmák világa című minisorozatnak, amit a Kerekes Band volt tagja, Fehér Viktor Csasznyi Imre népzenész segítségével mutat be.

Az előző alkalommal Pálházi Bencéék bulijában voltak, most a Pótkulcsba látogattak el. A Pótkulcs, Budapest egyik első folkkocsmájaként 2001 óta ad otthont a magyar népzenének. Ott jártukkor a Kürtösi Csilla vezette Vígzenészek muzsikálnak.

Az 1970-es években kialakuló táncházmozgalom egyik új fejleménye az egyre népszerűbb folkkocsmák világa, mely jelenleg virágkorát éli Budapesten. A hagyományosan működő táncházak mellett a folkkocsmák egy újfajta szórakozási formát nyújtanak szinte a hét minden napján. Sokszor és sokan féltették már a táncházas szubkultúrát, de minden jel arra utal, hogy ez a nem is olyan szűk kör évtizedről évtizedre megújul, frissül, változik. A hagyományok szeretete egy olyan összetartó, erős szubkultúrát alkotott, amely a tánc és zene kedvéért hétről hétre összejár, szórakozik, beszélget, énekel, táncol. De vajon hagyományőrzés-e ez vagy szimlán buli? Be lehet-e kapcsolódni külsősként? És egyáltalán miben különbözik a folkkocsma a táncháztól?

A Fokkocsmák világának trailere itt tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141080

Ajánljuk még a témában