Karácsonyfa a frontvonalon

2018. december 26. 14:19

Horváth-Sántha Hanga
Képmás
különösen gyakran gondolok arra a tizenöt méteres karácsonyfára, amelyet a szíriai keresztény katonák állítottak az idlibi frontvonalon.

„Én különösen gyakran gondolok arra a tizenöt méteres karácsonyfára, amelyet a szíriai keresztény katonák állítottak az idlibi frontvonalon, hogy reményteli és győzedelmes üzenetként ragyogjon sajátjaiknak, ellenségeiknek pedig üzenve, hogy »még itt vagyunk, s nem félünk«.

Lehet, hogy felnőttkorban már nem hiszünk a mesékben és a jó győzelmében a gonosz fölött? A való világban egy épeszű lány nem szeretne bele egy loncsos vadállatba, miként azt a Szépség és a Szörnyeteg meséjében láttuk. Quasimodo a társadalom peremén maradna, Jázmin hercegnő pedig Aladdin szerető támogatása ellenére sem tudna kitörni a kulturális béklyóból. Sem Hófehérkét, sem Csipkerózsikát nem ébresztené fel álmából a királyfi, mert a #metoo mozgalom tagjai rosszallanák. Piroska szüleit a gyámhivatal fenyítené meg, mert hagyták lányukat egyedül kóricálni az erdőben.

Lehet, hogy ezek a – külső és belső – »tüntetések« a végén nem érnek el semmit. Megmaradnak a nagyhatalmi játszmák, és a tévére tapadva tovább hüledezhetünk a demokráciával takaródzó politikusaink méltatlan szóhasználatán s csatározásain. Meglehet, hogy a betontömbökkel és állig felfegyverkezett katonákkal védett európai karácsonyi vásárok még jó ideig velünk maradnak, és lehet, hogy advent is nyomtalanul suhan tova a minket körülvevő hatásvadász rémhírek miatt. Elvégre, több kattintást generál egy elborzasztó hír, amin sokáig tudunk szörnyülködni, semmint egy apró pozitívum, egy örömhír e nagy sötétség közepette.

De azok számára, akik mindezek ellenére küzdeni, hinni, s advent szellemével azonosulni vágynak, erőt kölcsönző üzenet, hogy az ünnepi várakozás valójában minden embert összeköt, hiszen abban nincs nézeteltérés, sérelem, politikai vita.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol is gyújtottak fel karácsonyfát Magyarországon??
Mesélj!!!

Halkan azért annyit megjegyeznék, hogy keresztény katonák Aszad oldalán harcolnak ,szóval nem biztos, hogy annyira nagyon jó emberek...

Nálunk meg karácsonyfát és szánkót égetnének a Nyílt társadalom élharcosai.

De azt ugye tudod, hogy ezzel nem cáfoltad azt amit írtam?
Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy azért állnak Aszad oldalán, mert ő -akárcsak az apja- hagyja békében élni a keresztényeket.
Én csak arra céloztam, hogy -mint oly sok "szabadságharcos"- Aszad katonái is megöltek sok ártatlan civilt, szóval ők sem ma született bárányok.

Ezt a parasztvakítást és demagóg dumát meg, hogy "Itt is előbújt a lényege a ballib mentalitásnak, mindegy mi lesz Európával, csak a kereszténység pusztuljon. Mindegy mi lesz a Közel-Kelettel, csak a kereszténység tűnjön el...", hagyd meg másnak, mert én már nagyon unom.

Mert én ezt írtam ugyebár.
A diszlexia gyógyítható betegség, de inkább haladjunk!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés