EJEB

Vesztettek a kényszernyugdíjazott magyar bírók Strasbourgban

2018. december 20. 19:10
A több éve futó ügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet mondott ki, miszerint a magyar bírók sérelmeit már orvosolták.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma kihirdette ítéletét a magyar bírók kényszernyugdíjazásának ügyében. Az Országgyűlés még 2011-ben 70-ről 62 évre szállította le a bírók kötelező nyugdíjkorhatárát, azzal az indoklással, hogy a bírókra is az általános nyugdíjkorhatár vonatkozzon– bár felreppentek hírek egyéb okokról is. 

A kényszernyugdíjazásra vonatkozó 2011-es javaslatot az Alkotmánybíróság megszüntette annak visszaható hatálya miatt, de végül 2013-ban a javaslat egy módosított formájából törvény születhetett – így a bírók 65 éves kötelező nyugdíjazása csak 2023-tól lép életbe. Az EJEB döntése szerint ez 2013-as szabályozás a 2011-ben elszenvedett sérelmeket megfelelően orvosolja. 

A pert 2012-ben több mint száz bíró indította el, mivel a nyugdíjkorhatár leszállításának módja szerintük sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tisztességes eljárásról, a diszkrimináció tilalmáról és a magántulajdon védelméről szóló cikkeit. 

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ítélet nagy pofon az ellenzéknek, mely mindig - ekkor is - a jogállamiság megszűnéséről szónokolt.

Évtizedekig felmentették a fontos elvtársakat. Megérdemlik.

"Ennek a bíróságnak a pereiben a nyertes szinte mindig az alperes állam és a vesztes szinte mindig a felperes panaszos."

Az állítás hamis. A fordítottja az igaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában