Az ellenzék külföldön már kudarcot vallott trükköket vetett be

2018. december 19. 15:40

Flick László
Nézőpont blog

A magyarországi obstrukcióhoz kísértetiesen hasonló eset történt szinte napra pontosan két éve Lengyelországban.

„A magyarországi obstrukcióhoz kísértetiesen hasonló eset történt szinte napra pontosan két éve Lengyelországban, ahol Michał Szczerba, az ellenzéki PO-képviselője Tordai Bence egy szót ismételgető felszólalásához hasonló bohóckodással akadályozta a Szejm ülését. Az ellenzékiek táblák felmutatásával és kiabálással zavarták a lengyel törvényhozás működését, ezután elfoglalták a pulpitust, majd a himnuszt is elénekeltek. Később, egy másik teremben megszavazott törvényekről azt próbálták bebizonyítani, hogy érvénytelen volt elfogadásuk, azonban a kormánypárt videófelvétel alapján számoltatta újra a kézfeltétellel leadott szavazatokat.

A magyar ellenzéki politikusok provokációja ugyan nem mindennapi történés, nemzetközileg tehát mégsem példa nélküli. Az áldozati szerep kierőszakolása, a »rendszer« agressziójának kikényszerítése, vagy annak színleléssel való »bizonyítása« szintén nem újdonság. Míg a közmédia székházában a magyar képviselők ajtónak szaladtak, a biztonsági szolgálat karjaiba dőltek és önként kiszolgáltatott helyzetet imitálva heveredtek le a földre, addig Lengyelországban egy provokátor feküdt le a füstbomba eldobása miatt füstfelhőben úszó varsói utcán súlyos sérülést színlelve. Mint később kiderült, a provokátor annak az Agata Diduszko-Zyglewskának a férje, aki a lengyel kormánypárt legnagyobb riválisának számító PO színeiben felel Varsó új városvezetésében a kultúráért. Pechére úgy járt, mint itthon Bangóné Borbély Ildikó, azaz a mesterkéltséget leleleplező videófelvétel készült az esetről.

A lengyelországi próbálkozásokhoz hasonlóan nívótlan mesterkedések a magyar parlamentarizmus történetében soha nem látott botránypolitizálás kezdetét jelenthetik. Lehetséges, hogy újra kell értelmeznünk a »trükkök százai« emblematikus kijelentést, és fel kell készülni a további közfelháborodás-keltési kísérletekre, legyenek azok bármily amatőr módon kivitelezve vagy sikeresen manipulatívak.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/140434

Ajánljuk még a témában